9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialProiect în Cluj: Romii, condiționați să-și trimită copiii la școală ca să...

Proiect în Cluj: Romii, condiționați să-și trimită copiii la școală ca să primească ajutoarele sociale

Romii din Cluj-Napoca ar putrea fi condiționați să-și trimită copiii la școală și la graădiniță, ca să beneficieze în continuare de ajutoarele sociale, a anunțat,miercuri, primarul Emil Boc, potrivit Agerpres.

Primarul a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, proiectul unei grădinițe, care se construiește din fonduri europene și care va fi destinată exclusiv copiilor romi din comunitatea de la Pata Rât. Proiectul are o valoare de 4 milioane de lei, va fi finalizat în luna octombrie și este destinat unui număr de câțiva zeci de copii cu vârste preșcolare, care vor primi două mese pe zi și vor participa la activități educative.

'Educația este cheia integrării romilor, de la cei mai tineri până la cei mai în vârstă, pentru a putea să fie parte a comunității și pentru a fi cu adevărat cetățeni ai Clujului. Obiectivul nostru este să pornim integrarea copiilor de romi de la educație. După ce aceste proiecte vor fi implementate, politica Primăriei va fi următoarea: nu se va mai beneficia de niciun fel de ajutor social dacă nu își vor trimite copilul la școală. Este cheia cea mai importantă și sper eu ca această politică să contribuie la ameliorarea problemei romilor din municipiu', a afirmat Boc.

Grădinița va fi dotată, din fonduri europene, cu tot mobilierul și aparatura electrocasnică de care are nevoie, precum și cu dotări didactice. De asemeena, va avea și un spațiu de joacă și facilități pentru persoane cu handicap.

Emil Boc a mai precizat că municipalitatea derulează în acest moment proiecte în valoare de 18 milioane de lei destinate categoriilor de persoane defavorizate, inclusiv proiecte pentru asigurarea de locuri de muncă care să se potrivească profilului acestora.

În comunitatea de la Pata Rât, care se află la marginea municipiului Cluj-Napoca, trăiesc câteva mii de romi, cei mai mulți în locuințe improvizate și barăci din lemn. În urmă cu trei ani, municipalitatea a mutat aici alte câteva sute de romi care locuiau ilegal în patru blocuri dezafecate din oraș.

Comunitatea de la Pata Rât constituie în mod periodic un subiect de discuție sau de articole pentru presa străină. Situația romilor care locuiesc aici, în câteva colonii distincte, ar putea fi agravată peste câteva luni, în momentul în care rampa de gunoi a orașului, lângă care ei trăiesc și de unde colectează materiale reciclabile, va fi închisă. Consiliul Județean are în vedere darea în funcțiune a Centrului de management integrat al deșeurilor, realizat tot cu fonduri europene și care va deservi tot județul, până la sfârșitul anului.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă