17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialProiect PSD: Directorii din preuniversitar, aleşi de corpul profesoral, nu numiţi prin...

Proiect PSD: Directorii din preuniversitar, aleşi de corpul profesoral, nu numiţi prin concurs

Senatorul PSD Ovidiu Donţu a depus în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede că directorii şi directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar vor fi aleşi prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unităţi de învăţământ, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit.

Potrivit proiectului, citat de Mediafax, directorii şi directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar sunt exceptaţi de la prevederile articolului 257 din Legea educaţiei naţionale, care prevede că ”funcţia de director şi director adjunct se ocupă prin concurs public, de către cadrele didactice titulare, membre ale corpului naţional de experţi în management.

În cazul directorilor din învăţământul preuniversitar, funcţiile se ocupă în urma alegerilor, prin votul membrilor corpului profesoral al respectivei unităţi de învăţământ, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit. Alegerile se organizează de către unitatea de învăţământ preuniversitar, prin inspectoratul şcolar.

Propunerea legislativă prevede că inspectoratul şcolar numeşte comisia pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor, care este formată din 7-9 membri, din care cel puţin un reprezentant al inspectoratului şcolar, sau al Municipiului Bucureşti, 5 cadre didactice din respectiva unitate de învăţământ şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, propuşi de Consiliul de Administraţie al şcolii. La alegerile pentru funcţiile de director şi director adjunct din învăţămîntul preuniversitar vor participa, de drept, reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate şi un reprezentant al părinţilor, cu statut de observatori.

Potrivit iniţiatorului, nelimitarea numărului de mandate asigură posibilitatea rămânerii pe posturi a unor manageri care au avut rezultate bune. Propunerea legislativă mai mai prevede introducerea unui audit, care se efectuează în momentul în care se propune eliberarea din funcţie a directorului sau a directorului adjunct, să ”confirme existenţa motivelor pe baza cărora Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ urmează să voteze această eliberare din funcţie.

Donţu spune că a decis să depună iniţiativa legislativă în urma discuţiilor care au existat în mass-media, referitoare la ocuparea posturilor de directori din învăţămîntul preuniversitar, şi menţinează să acest proiect a mai fost în dezbatere parlamentară şi care a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului.

Cele mai citite

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

Meciul Simonei Halep de la Trophee Clarins, amânat din cauza ploii

Meciul pe care Simona Halep trebuia să îl dispute astăzi în prima rundă a turneului Trophee Clarins de la Paris a fost amânat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă