Proiectul „Alegeri sănătoase“, promovat în şcoli

de COMUNICAT DE PRESA , 01 aprilie 2014 - stire actualizata la ora 13:27, 01 aprilie 2014
Proiectul „Alegeri sănătoase“, promovat în şcoli

Un proiect ce urmăreşte să ajute copiii şi adolescenţii din grădiniţe, şcoli şi licee să facă alegeri sănătoase a fost lansat sâmbătă de organizaţia „Salvaţi Copiii“, care a prezentat şi un studiu potrivit căruia 53% din copiii români nu iau micul dejun, iar 12% din adolescenţi fumează canabis.


Proiectul “Alegeri sănătoase”, ce va fi derulat pe parcursul unui an de „Salvaţi Copiii“ în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi Asociaţia „Şcoală pentru Sănătate“, urmăreşte să ajute cel puţin 8.000 de copii şi adolescenţi din grădiniţe, şcoli generale şi licee din Bucureşti şi 10 judeţe din România.

Potrivit Mediafax, la conferinţa de presă de lansare a programului au participat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi europarlamentarul Daciana Sârbu.

Aceasta din urmă a spus că vrea să schimbe legislaţia privind hrana copiilor în grădiniţe, unde meniurile ar trebui să fie elaborate cu ajutorul unor nutriţionişti.

Daciana Sârbu a dat ca exemplu cerealele pe care le consumă copiii la grădiniţă şi a explicat că, în multe cazuri, acestea au un conţinut ridicat de zahăr pentru că astfel este mult mai uşor să-i convingi pe copii să le mănânce.

La rândul său, Remus Pricopie a subliniat că este foarte important ca numărul orelor de sport să fie suplimentat în şcoli, precizând că în prezent lucrează 11.000 de profesori de sport şi că ar fi nevoie de 16.000, număr la care s-ar putea ajunge în trei-patru ani.

Prin programul “Alegeri sănătoase”, copiii şi adolescenţii ar urma să fie ajutaţi de profesori şi de voluntari, din rândul elevilor mai mari, să ia decizii bune cu privire la alimentaţie şi stil de viaţă, precum şi de psihologi, să-şi regăsească echilibrul emoţional.

În cadrul programului, copiii vor parcurge diferite module, în funcţie de grupa de vârstă, în care vor fi abordate aspecte precum alimentaţia, activitatea sportivă, viaţa sexuală, fumatul, consumul de alcool şi droguri.

Obiceiuri proaste de la vârste fragede

Potrivit unui studiu prezentat de „Salvaţi Copiii“, 53 la sută din copiii români nu iau micul dejun, situaţia fiind mai alarmantă în cazul fetelor şi în mediul rural. Totodată, consumul de fructe scade după ce copiii împlinesc 11 ani, atât la băieţi, cât şi la fete, iar activităţile fizice în rândul copiilor sunt sub media internaţională.

Peste un sfert - 26 la sută - din băieţi şi 11 la sută din fete au fumat prima ţigară înainte de 13 ani, iar 6 la sută din băieţii cu vârste între 11 şi 15 ani fumează săptămânal.

Totodată, 19 la sută din băieţi şi
11 la sută din fete au consumat pentru prima dată alcool înainte de 11 ani. După vârsta de 15 ani, 36 la sută din băieţi consumă alcool săptămânal.

Studiul a mai relevat că 12 la sută din adolescenţi fumează canabis şi că 17 la sută din fete şi 48 la sută din băieţi au avut primul contact sexual înainte de 15 ani, iar din aceştia doar 9 la sută au folosit mijloace de protecţie. Cercetarea a fost realizată în perioada 2010-2012, pe un eşantion de 5.504 elevi, dintre care 1.681 de 11 ani, 1.763 de 13 ani şi 2.060 de 15 ani.

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.