12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Protest inedit al studenților din Timișoara. Au petrecut noaptea în amfiteatru....

UPDATE: Protest inedit al studenților din Timișoara. Au petrecut noaptea în amfiteatru. Studenții gălățeni se alătură manifestației

UPDATE: Studenţi ai Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi au ocupat şi ei, începând de marţi seară, unul dintre amfiteatrele instituţiei, unde vor sta până la sfârşitul săptămânii, potrivit Mediafax

Aproximativ 70 de studenţi s-au strâns, marţi seară, într-unul din amfiteatrele Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, circa 20 dintre ei rămânând şi peste noapte, în cadrul acţiunii de protest iniţiate de Alianța Națională a Organziațiilor Studențești din România (ANOSR). 

Preşedintele Ligii Studenţilor Galaţi, Ionuţ Dumitraşcu, a declarat că, pe parcursul zilei de miercuri, prin rotaţie, în amfiteatru s-au aflat câte 15 studenţi.

În continuare, până la sfârşitul acestei săptămâni, a precizat Dumitraşcu, studenţi ai Universităţii “Dunărea de Jos” vor sta în amfiteatru, inclusiv peste noapte.

“Este prima dată când se desfăşoară un astfel de protest. S-a început marţi seara, la ora 19.00. Am ocupat un amfiteatru din universitate şi nu îl vom părăsi până la sfârşitul săptămânii. Aseară (marţi seară – n.r.) au fost 70 de studenţi la început, au rămas aproximativ 20 peste noapte; şi-au adus pături, cafea, apă. Acum sunt tot cam aşa, pentru că sunt cursuri la care ei trebuie să ajungă”, a afirmat Ionuţ Dumitraşcu.

El a precizat că studenţii nu au întâmpinat până acum probleme privind derularea acestei acţiuni de protest.

“Nu am avut probleme. Nu ne-a dat nimeni afară. Studenţii stau în amfiteatru în funcţie de cum sunt cursurile, prin rotaţie. Revendicările ANOSR sunt şi ale noastre pentru că le-am hotărât împreună”, a spus liderul LSG Galaţi.

Conducerea Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi a transmis, prin Biroul de comunicare, că este alături de studenţi în soluţionarea problemelor cu care aceştia se confruntă.

“Pentru multe dintre revendicările studenţilor, Universitatea «Dunărea de Jos» acţionează de ceva vreme în spiritul rezolvării problemelor cu care se confruntă aceştia. Referitor la primele două revendicări din lista ANOSR, este normal ca studenţii să aibă astfel de cereri. Şi noi ne dorim acest lucru. În ţările civilizate educaţia beneficiază de 7-8% din PIB, dar în România pentru 2015 s-au alocat 3,5%, mai puţin decât în Bulgaria, unde este vorba despre 4%. Studenţii pot sta până la sfârşitul săptămânii în amfiteatru, suntem alături de ei”, au declarat, reprezentanţii Biroului de comunicare al Universităţii “Dunărea de Jos”.

——-

Zeci de studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și-au petrecut noaptea de marți spre miercuri într-un amfiteatru al instituției, în semn de protest față slaba finanțare a educației, potrivit Mediafax

De asemenea, miercuri dimineață, aproximativ 50 de studenți au protestat în fața Prefecturii Timiș.

Studenții și-au adus pături, mâncare și apă în amfiteatru și au dezbătut toată noaptea probleme ale învățământului.

Vicepreședintele educațional al Alianței Naționale a Organziațiilor Studențești din România (ANOSR), Vlad Cherecheș a declarat că protestul va dura mai multe zile.

”Am fost toată noaptea în universitate. 70 de studenți nu au închis un ochi toată noaptea. În amfiteatru o să fim mai multe zile. Trei, patru, o săptămână, cât va fi nevoie. În fiecare zi, de la 8.00 seara, o să avem dezbateri. Poate veni oricine. Sperăm să ni se alăture cât mai multe persoane pe parcurs, de aceea astăzi (n.r. – miercuri) o să mergem pe la cursuri să discutăm cu studenții”, a spus Vlad Cherecheș.

Citește și: Protest. Studenții din Timișoara, Galați și Constanța au ocupat universitățile. Care sunt nemulțumirile

Miercuri dimineață, aproximativ 50 de studenți s-au adunat în fața sediului Prefecturii Timiș pentru a protesta, ei având banderole negre la gură și afișând pancarte cu mesaje precum ”Vrem 25%” , ”Azi în Timișoara, mâine în toată țara” sau ”Vorbim doar în amf. A13 din UVT”.

Potrivit ANOSR, astfel de proteste au loc și la Universitatea Maritimă din Constanța, dar și la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.

Lista de revendicări a studenților cuprinde creșterea finanțării educației și asumarea reală de către Parlament și Guvern a alocării a 6% din PIB pentru educație, așa cum prevede legea; includerea studenților în proporție de 25% din electori în alegerea rectorilor, a decanilor și includerea acestora în aceeași proporție în consiliile departamentelor din facultăți – locul în care se iau decizii cu privire la curricula și planurile de învățământ; creșterea investițiilor în servicii pentru studenți: creșterea burselor, în special a burselor sociale, investiții în construcții de noi cămine și cantine și investiții în repararea și modernizarea celor existente; implementarea reală a unui învățământ centrat pe student, profesorii nemaifiind simpli oratori a unor cursuri prăfuite de timp, ci cei care creează medii de învățare pentru studenți pentru ca aceștia să dobândească abilități și competențe, învățând cum să folosescă informațiile de la curs, nu doar să le reproducă.

Citește și: Studenții din toată țara intră în grevă japoneză

Pe aceeași listă se mai regăsesc reforma curriculară din universități, pentru a face programele de învățământ relevante pentru piața muncii și pentru nevoile și interesele studenților de azi; implicarea studenților în toate procesele de asiguare a calității, la nivel intern și extern, atât la evaluari ale instituțiilor de învățământ superior, cât și în evaluări ale programelor de studii; respectarea de către universități și Ministerul Educației și Cercetării Științifice a ”Statutului Studentului”, care conține toate drepturile și obligațiile studenților, și depunerea de eforturi pentru sancționarea universităților care încalcă flagrant drepturile studenților; respectarea dreptului la liberă exprimare a studenților de către universități și Ministerul Educației, prin asumarea rolului de cultivator al spiritului critic în rândul noilor generații, în contextul în care tot mai mulți studenți care au curajul să spună problemele din universități sau mediul universitar românesc sunt sancționați.

 

 

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă