21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRezervaţii naturale în Dobrogea de aur

Rezervaţii naturale în Dobrogea de aur

Marea a fost dintotdeauna folosită pentru pescuit, turism extracţii minerale şi transport. Cauza declinului, poluarea, este clar rezultatul activităţii umane în zona de coastă şi nu numai.

Proiectul derulat are ca obiective evaluarea biodiversităţii habitatelor, identificarea zonelor de coastă neprotejate şi estimarea impactului antropogenic determinat de activitatea economică.

Caliacra – un colţ de rai           

Capul Caliacra este unul dintre cele mai interesante din Europa, atât din punct de vedere istoric, cât şi estetic. Pe lângă vestigiile arheologice, ce atrag turiştii de pretutindeni, zona mai este importantă şi pentru ecosistemul său rar întâlnit. Întinderea protejată are 686 de hectare, din care zona marină este de 400 de hectare. În această regiune întâlnim pajişti stepice, uscate, formate pe un strat subţire de sol, sub care se află rocă calcaroasă. Aceste platouri calcaroase cu vegetaţie stepică sunt întâlnite în Uniunea Europeană numai în România şi Bulgaria.

Vegetaţia specifică este reprezentată de peste 500 de specii, multe fiind rarităţi. Foarte multe specii sunt subendemice, unele dintre ele fie foarte rare, fie chiar inexistente în România datorită diferenţei de 1-1,5°C între climatul românesc şi cel bulgăresc. De asemenea, aceste platouri adăpostesc multe specii de păsări, iar zona acvatică găzduieşte, printre altele, şi trei specii de delfini.

Deşi nu este recomandată antropizarea zonei din imediata apropiere a rezervaţiei naturale, se pot observa numeroase centrale eoliene, necesare totuşi pentru energia verde pe care o produc.

Yailata – comoara rezervaţiilor bulgăreşti

În apropiata vecinătate a graniţei cu România se găseşte rezervaţia naţională arheologică Yailata. Situată la 2 kilometri de Kamen Bryag şi la 18 kilometri de Kavarna, întinderea de 45,3 hectare este locul a numeroase descoperiri, cum ar fi o necropolă cu morminte săpate în piatră datând din sec. III-IV, un bastion din epoca bizantină, un sanctuar, precum şi pietre de sacrificiu şi vinării. Legenda spune că poetul roman Ovidius şi-a petrecut zilele în Yailata, de când a fost alungat din Kjustendja de împăratul Augustus. A foat salvat de către prietenii săi şi găzduit de localnici în peşterile din această rezervaţie.

Rezervaţia ocupă o suprafaţă întinsă a coastei, reprezentând o adevărată bogăţie a litoralului bulgăresc. Terasele din care este formată au lungimi de până la 2 kilometri şi sunt limitate de stânci calcaroase, în care se află numeroase peşteri şi grote antropice, ce sunt fie individuale, fie grupate. Au fost folosite timp de secole întregi pe post de locuinţe, spaţii de depozitare, biserici sau chiar morminte. Peste 120 de morminte au fost găsite în cele trei cimitire din rezervaţie. Ele au fost săpate într-un platou stâncos, cuprinzând antecamere ce duc către camere mortuare rectangulare.

Conservarea şi promovarea bogăţiilor zonei

Un proiect finanţat de UE şi Guvernul României şi bazat pe parteneriatul dintre Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Agenţia de Protecţie a Mediului şi asociaţia Getia Pontica din Kavarna s-a desfăşurat pe o perioadă de 14 luni, având ca scop cercetarea şi monitorizarea bio-diversităţii din zona de coastă româno-bulgară. Aceste tipuri de proiecte sunt importante pentru conservarea habitatelor speciale. 

 

Prof.:CORA TÂRHOACĂ, Prof.:MARIANA NISTORESCU; CASSANDRA ANTONIA ANDREIAŞ, IOANA-DARIA BOGDAN, CĂTĂLINA DURBALĂ, AIDA TEODORA HUZA, ANAMARIA OLARU, CRISTIANA
ANDREEA VOINESCU

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă