9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialSancțiuni pentru profesorii care cereau favoruri sexuale pentru promovarea examenelor

Sancțiuni pentru profesorii care cereau favoruri sexuale pentru promovarea examenelor

Contractele de muncă ale cadrelor didactice de la Universitatea din Reşiţa, care sunt cercetate pentru trafic de influenţă, luare de mită sau solicitarea de favoruri sexuale, au fost suspendate, informează Mediafax.

Astfel, conducerea Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa a luat măsuri administrative faţă de cadrele didactice cercetate pentru trafic de influenţă, luare de mită sau solicitarea de favoruri sexuale, suspendându-le contractele de muncă şi solicitând demisia acestora de la unitatea de învăţământ.

Citește și: Stenograme INCENDIARE. Cum cerea un profesor favoruri sexuale de la o studentă pentru promovarea examenelor

Mai mult, conducerea unității de învățământ își exprimă dezacordul față de faptele dascălilor cercetați penal pentru trafic de influenţă, luare de mită ori folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de reprezentanţii unității de învătământ.

“Cu privire la abaterile grave de la etica universitară sesizate de organele de anchetă în legătură cu cinci cadre didactice ale Universităţii «Eftimie Murgu» din Reşiţa care activau în cadrul programului de studii «Drept European şi Internaţional», comunitatea academică reşiţeană îşi exprimă totalul dezacord faţă de acestea şi își reafirmă public angajamentul ferm față de valorile academice”, se arată în comunicat.

Ca urmare, Consiliul de administraţie şi Senatul universităţii au hotărât, marţi, luarea unor măsuri față de aceștia, și anume: solicitarea demisiilor din cadrul universităţii a tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale; suspendarea contractelor individuale de muncă ale tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale şi măsura controlului judiciar de interzicere a exercitării funcţiei didactice sau arestul preventiv, precum și declanşarea unei analize interne privind programul de studii “Drept European şi Internaţional”.

De asemenea, s-a decis punerea în practică a unei metodologii de examinare de maximă transparență, unică în mediul universitar românesc, al cărei obiectiv este toleranța zero față de orice abateri de la etica universitară.

“Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că, la ora actuală, în universitate îşi desfăşoară activitatea un număr de 97 de cadre didactice. Aceste cadre didactice dispun de o foarte bună pregătire profesională, au efectuat stagii de perfecţionare la universităţi partenere din străinătate, dovedind de-a lungul anilor integritate şi responsabilitate. (…) În consecinţă, Universitatea reşiţeană doreşte să asigure opinia publică şi pe studenţii săi că situaţii de natura celor care fac obiectul anchetelor de la programul de studii «Drept European şi Internaţional» nu sunt decât cazuri regretabile, care nu reprezintă comunitatea academică în ansamblul său”, se mai arată în comunicat.

Optsprezece percheziții au avut loc, joi, la Universitatea “Eftimie Murgu” din Reșița și la locuințele unor profesori de la această unitate de învățământ, suspectați că au primit între 300 şi 400 de euro de la studenți pentru promovarea unor examene.

“Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fac cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, luare de mită şi dare de mită săvârşite de către cadre didactice universitare şi studenţi, constând în condiţionarea promovării examenelor de primirea unor sume de bani, chiar şi în condiţiile în care studenţii nu se prezentau la examen, precum şi în tranzacţionarea unor lucrări de licenţă elaborate/susţinute în anii anteriori contra unor sume de bani percepute de la cursanţi, cuprinse între 300 și 400 de euro pe lucrare”, se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Surse judiciare declarau că perchezițiile au avut loc la locuințele unor profesori și la Universitatea “Eftimie Murgu” din Reșița şi că, joi dimineață, a fost organizat și un flagrant.

În urma percheziţiilor, trei profesori și mai mulți studenți de la Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa, între care şi preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, au fost audiaţi la Parchetul Tribunalului Caraş-Severin.

Ulterior, conferenţiarul universitar Florinel Ionel Franţ a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, în timp ce conferenţiarul universitar Irina Oriol a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată. Cei doi au fost apoi arestaţi preventiv.

Totodată, preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, asistentul universitar Ruxana Ghiţă şi lectorul universitar Mihai Vişan sunt cercetaţi sub control judiciar, pentru luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu în formă continuată.

Cu ocazia flagrantului de joi, asupra conferenţiarului universitar Irina Oriol a fost găsită suma de 300 de lei, dar şi un parfum, în valoare de 194 de lei, care, potrivit anchetatorilor, reprezintă “bunuri oferite de investigatorul sub acoperire, pretinse anterior de inculpată pentru a-şi trafica influenţa pe lângă un cadru didactic examinator, în vederea promovării unui examen de restanţă”.

Anchetatorii susţin că Oriol a dictat subiectele pentru examenul ce urma să fie susţinut a doua zi, punându-i la dispoziţie investigatorului inclusiv materiale de curs.

Preşedintele Senatului Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa, Marian Mihăilă, mai are o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, după ce a intermediat o mită pentru Cătălin Şerban, fost vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara.

Universitatea “Eftimie Murgu” din Reșița este condusă de rectorul Doina Frunzăverde, soția lui Sorin Frunzăverde.

 

 

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă