14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialScandalul manualelor. Pricopie: Nu sunt de acord cu decizia CNSC, dar nu...

Scandalul manualelor. Pricopie: Nu sunt de acord cu decizia CNSC, dar nu o comentez

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a precizat, miercuri, că nu este de acord cu decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), dar că nu vrea să o comenteze, în ceea ce privește scandalul manualelor, relatează Mediafax.

El a mai precizat că miercuri sau joi este termen pentru depunerea contestațiilor pentru manualele de clasa I și a II-a.

"Sunt două categorii. Unele sunt cu cinci zile de contestaţii, care s-au încheiat şi, practic, avem deja manuale pentru anumite loturi, pentru minorităţi, urmează să se semneze contractul. Pentru cele cu volum mai mare, pentru care avem termen de contestaţie de zece zile, aşteptăm până mâine (joi – n.r.)", a spus Pricopie.

Citește și: Scandalul manualelor: MEN a finalizat procedura de reevaluare a manualelor. Editorii acuză, în continuare, fraudarea licitației

Pe de altă parte, demnitarul a subliniat că nu vrea să intre în "discurs contradictoriu" cu CNSC, după ce Consiliul a admis o parte a contestaţiilor făcute după prima licitaţie pentru manuale. "Pentru cei care nu ştiu, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este o instanţă de judecată. Nu îmi convine decizia, nu sunt de acord cu ea, dar nu o comentez. Este, conform legii, obligatorie. Din punctul meu de vedere, nu este nicio greşeală, este vorba de un principiu pe care noi l-am impus şi este vorba de un punctaj minim pentru a fi acceptat ca manual. Aceasta este singura diferenţă majoră între punctul de vedere al Ministerului Educaţiei şi cel al CNSC. Noi am considerat normal să avem acelaşi punctaj minim şi pentru calitate, şi pentru preţ, în timp ce CNSC a considerat că nu trebuie să punem acest lucru. Nu fac alte comentarii", a spus ministrul.

Remus Pricopie a adăugat că în momentul în care schimbi un ciclu de studii, spre exemplu prin introducerea clasei pregătitoare, "în primul şi în primul rând trebuie să existe programe şi tot ce trebuie pentru a derula acel ciclu în formatul nou: manuale, săli de clasă, mobilier etc".

Citește și: Guvern-edituri-sindicate, triunghiul Bermudelor în care dispar manualele

"Din păcate, Legea 1 a introdus clasa pregătitoare fără să existe pregătirea necesară. La clasa pregătitoare nu există manuale, dar există programe foarte clare şi profesorii lucrează pe bază de fişe. Toţi profesorii, sunt aproximativ 8.000 de cadre didactice, au trecut printr-un proces de formare pentru că este o metodă didactică nouă. În momentul în care au trecut în clasa I ar fi trebuit să aibă nu abecedarul, pentru că literele le-au învăţat deja la clasa pregătitoare, ci ar fi trebuit să aibă manualele noi. Aduceţi-vă aminte că anul trecut, în februarie, am declanşat procedura pentru ca în septembrie să avem manuale noi, iar editorii, unii dintre ei, au început să arunce cu tot felul de acuze în stânga şi în dreapta", a spus Pricopie.

Ministrul a amintit, în acest context, că a amânat tot procesul cu un an tocmai pentru a nu exista suspiciuni şi pentru a fi timpul necesar pentru consultarea programelor şi dezvoltarea noile manuale.

"Mai departe, ştiţi ce s-a întâmplat anul acesta: au fost contestate toate etapele licitaţiei cu un scop foarte clar, de a bloca şi anul acesta introducerea manualelor noi în sistem. De ce se doreşte acest lucru din partea unor editori? Dintr-un motiv foarte simplu: 10 ani nu s-a întâmplat nimic în piaţa manualelor şi s-au vândut aceleaşi produse, adică aceleaşi manuale fără să fie îmbunătăţite. Nu a existat nici un fel de regulă. În mod normal, atunci când cumperi un produs, trebuie să îl cumperi pe o perioadă determinată. Or noul ordin, pe care unii editori îl contestă, introduce disciplină şi pune în primul rând interesul şcolii şi al elevilor. Pe noua programă, în momentul în care am identificat o greşeală în manual, ministrul Educaţiei are dreptul să retragă automat acel manual, lucru care înainte nu se întâmpla", a mai spus ministrul Educaţiei.

Pricopie a adăugat că manualele au o valabilitate de patru ani, după care este obligatoriu să fie revizuite, conform programei.

"Aş vrea să vă mai spun că programa şcoală, din 2004 şi până în 2013, a mai suferit modificări, dar manualele nu au fost schimbate niciodată. Interesele economice ale editorilor sunt afectate pentru că ordinea şi disciplina nu le convin", a mai spus el.

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.

Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.

O zi mai târziu, Ministerul Educaţiei a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina "celor care au blocat procedura" şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.

În 18 septembrie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I şi a II-a, inspectoratele şcolare judeţene fiind obligate ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile existente.

În 22 septembrie, Ministerul Educaţiei a anunţat că a fost finalizată procedura de reevaluare a ofertelor de manuale pentru clasele I şi a II-a, ţinând cont de decizia CNSC, în timp ce Federaţia Editorilor a continuat să reclame fraudarea licitaţiei în favoarea câştigătorilor iniţiali.

Cele mai citite

Florin Piersic, în pericol. Actorul suferă de septicemie, o infecție generalizată în corp

Potrivit declarațiilor managerului Institutului Inimii din Cluj-Napoca, Florin Crișan, actorul în vârstă de 88 de ani Florin Piersic se confruntă cu o infecție generalizată,...

Florin Piersic, în pericol. Actorul suferă de septicemie, o infecție generalizată în corp

Potrivit declarațiilor managerului Institutului Inimii din Cluj-Napoca, Florin Crișan, actorul în vârstă de 88 de ani Florin Piersic se confruntă cu o infecție generalizată,...

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...
Ultima oră
Pe aceeași temă