15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNegocieri eșuate între sindicaliștii din învățământ și reprezentanții Ministerului Muncii

Negocieri eșuate între sindicaliștii din învățământ și reprezentanții Ministerului Muncii

Noua rundă de negocieri care a avut loc, luni, între sindicaliștii din învățământ și reprezentanţii Ministerului Muncii a eșuat. Și sâmbătă ei au refuzat propunerea unei creşteri salariale, în medie, cu 5% de la 1 ianuarie 2017, potrivit Agerpres.

Potrivit  liderului Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FLSI), Simion Hăncescu, mulți profesori ar putea refuza să facă parte din comisiile de organizare a examenului de bacalaureat, fiind nemulțumiți de felul în care Guvernul tratează negocierile pe grila de salarizare.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr, noua propunere a Executivului îi nemulţumeşte din nou pe sindicalişti, pentru că ei şi-ar fi dorit corecţii salariale „mai consistente”, anunţând că vor rămâne deschişi dialogului cu reprezentanţii Ministerului Muncii. 

„Suntem deschişi dialogului şi vom veni luni la prima oră ca să găsim o variantă mult mai bună pentru Educaţie. S-au făcut paşi mici, dar insuficienţi ca să spunem că lucrurile sunt rezolvate. De asemenea, nici nu se pune problema renunţării la protestul din 1 iunie, acesta merge mai departe fără nicio o ezitare (…) Noi avem o variantă care să fie cât de cât mai apropiată de aşteptările noastre şi sperăm ca şi Ministerului Muncii să primească mai mulţi bani, ca să se ajungă la un echilibru. (…).  Ne-am arătat deschişi unei noi întâlniri luni dimineaţa pentru a vedea ce se întâmplă în urma consultărilor cu toţi colegii noştri pe tema acestei noi propuneri. Le vom trimite în această seară şi îi lăsăm să îşi exprime punctul de vedere,” a spus, sâmbătă, Antor Hadăr, la finalul celor patru ore de negocieri de la Ministerul Muncii. 

Citește și: FLSI: Unii profesori ar putea refuza să participe la Bacalaureat

La rândul său, preşedintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a afirmat că este nemulţumit de propunerea avansată de Executiv, însă apreciază interesul Guvernului pentru identificarea unor soluţii care să conducă la detensionarea situaţiei din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar. 

„Nemulţumirea este mai mult decât evidentă, dar s-a avansat o nouă propunere şi urmează ca noi să o discutăm cu reprezentanţii organizaţiilor noastre sindicale, pentru că ea trebuie transmisă în teritoriu. Vom veni eventual cu o altă contrapropunere în funcţie de informaţiile pe care le vom primi de la colegii noştri (…)”, a spus, sâmbătă seara, Marius Nistor. 

La sfârşitul săptămânii trecute, sindicatele din Educaţie au refuzat o altă propunerea premierului Dacian Cioloş, respectiv creşterea salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017. 

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, şi au subliniat că nu vor accepta o diferenţă de un an în aplicarea acestui act normativ.

 

Cele mai citite

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă