15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStudenţii din Iaşi, nemulţumiţi de organizarea alegerilor pentru posturile de conducere

Studenţii din Iaşi, nemulţumiţi de organizarea alegerilor pentru posturile de conducere

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi contestă proiectul actual de metodologie pentru organizarea alegerilor noilor structuri de conducere academică, care nu ar fi în acord cu legislaţia naţională, potrivit unui comunicat al organizației, remis redacţiei.

Joi, Senatul Universităţii „Cuza” ar urma să adopte o nouă metodologie de organizare a alegerilor pentru structurile de conducere, în baza căreia ar urma să se aleagă membrii Senatului şi ai consiliilor facultăţilor, precum şi noul rector şi decanii. Documentul îi permite actualului rector, Vasile Işan, să obţină un al treilea mandat. 

„Mai mult, s-a introdus limitarea accesului studenţilor la funcţiile de reprezentare cât şi impunerea unui control asupra studenţilor reprezentanţi în situaţia în care aceştia ar deveni incomozi şi ar contesta anumite decizii. Studenţii sunt obligaţi să aibă minimum media 8 şi să nu aibă restanţe pentru a-şi putea reprezenta colegii în Senatul Universităţii şi în consiliile facultăţilor. Aceasă prevedere încalcă în mod flagrant Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 care, prin articolul 203 aliniatul 4 stipulează că statutul de student reprezentant nu poate fi condiţionat de conducerea universităţii”, se artă în comunicatul citat.

De asemenea, studenţii vor ca alegerile să fie organizate la începutul celui de-al doilea semestru, nu în sesiune, astfel încât ei să poată participa la alegeri fără a fi constrânşi de examene.

Totodată, ei cer organizarea de alegeri separate pentru reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administraţie, precum şi includerea reprezentanţilor studenţilor în consiliile departamentelor, unde se stabilesc planurile de învăţământ, cu statut de membri observatori sau invitaţi, fără drept de vot.

„Senatul Universităţii nu trebuie să uite că noi, studenţii, reprezentăm 93% din comunitatea academică, chiar dacă avem o pondere de vot de doar 25%. Profesorii există ca noi să dobândim o educaţie superioară spre ridicarea acestei ţări, iar nu studenţii ca profesorii să aibă un mijloc de existenţă! Nu vrem ca patru ani de zile să fim conduşi de aceleaşi persoane care au luat decizii păguboase şi care acum încearcă prin toate mijloacele posibile să ne determine să nu contăm deloc în procesul de alegeri” a arătat șeful organizației, Silvian-Emanuel Man. 

Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă