12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialStudenții din Africa care învață la UMF Cluj, evaluați pentru prevenirea Ebola

Studenții din Africa care învață la UMF Cluj, evaluați pentru prevenirea Ebola

Studenții din țări africane care învață la UMF "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca trebuie să se prezinte la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din municipiu pentru a fi evaluaţi, ca măsură de prevenire a Ebola, dacă au părăsit România în ultimele şase luni, relatează Mediafax.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, Sorina Lupşe, a declarat, vineri, că studenţi şi rezidenţi care provin din ţări ale Africii de Vest, înscrişi la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, trebuie să facă o evaluare clinică, un screening la acest spital, decizia făcând parte din planul de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul Ebola.

"Patru studenţi s-au prezentat deja, iar doi dintre ei au fost evaluaţi de două ori şi s-a constatat că nu au probleme de sănătate, astfel că pot să se prezinte la cursuri. Este nevoie de două astfel de evaluări la un interval de patru zile. Îi aşteptăm şi pe restul", a spus Lupşe.

Reprezentanţii UMF Cluj-Napoca au declarat, la rândul lor, că în baza unui protocol aprobat de Consiliul de Administraţie al universităţii măsura se aplică acelor persoane care au părăsit România în ultimele şase luni. La UMF Cluj sunt înscriși 13 studenţi şi rezidenţi din ţări ale Africii de Vest.

"În urma notificărilor adresate UMF «Iuliu Haţieganu» de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, s-a solicitat directorului medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca elaborarea unui protocol medical de urmărire şi supraveghere pentru persoanele cu risc de contaminare cu virusul Ebola. Acest protocol a fost adoptat în Consiliul de Administraţie al UMF, ca strategie de prevenire a acestui virus, şi se aplică celor 6 studenţi şi 7 rezidenţi care provin din zone cu risc, în cazul în care au părăsit România în ultimele şase luni", au arătat sursele citate.

Protocolul de screening se aplică persoanelor care se întorc din zone afectate de Ebola, din următoarele state africane: Congo, Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria, Guineea Bissau, Sernegal, Mali, Coasta de Fildeş, Benin, Niger, Ciad şi Camerun.

"Studenţilor şi rezidenţilor care se întorc din zonele afectate de Ebola li se recomandă prezentarea la serviciul de gardă al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, unde vor fi consultaţi. În urma consultului, în funcţie de starea clinică, li se va elibera un buletin de analize sau vor fi reţinuţi pentru carantinare. Cei care nu vor fi reţinuţi pentru carantinare nu pot participa la activitatea didactică până când nu vor obţine al doilea buletin, la patru zile interval, din acelaşi serviciu. Cu cele două buletine se vor prezenta la secretariatul UMF pentru a putea începe cursurile", se arată în document.

În protocol se subliniază că, având în vedere că incubaţia se poate extinde până la 21 zile, "studenţii vor semna un formular în care se obligă să se auto-monitorizeze şi să se adreseze serviciului de gardă al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase în această perioadă pentru simptome sugestive de boală, în scopul prevenirii răspândirii bolii".

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca au menţionat că debutul simptomelor Ebola este brusc şi include unele asemănătoare gripei, precum febră, dureri musculare, mialgii, astenie fizică, cefalee, dureri de gât, iar, ulterior, pot apărea simptome clinice, precum cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie şi dureri abdominale), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostraţie), vasculare (hiperemie conjunctivală/faringiană), cutanate (erupţii) şi respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie).

"Mai târziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice şi disfuncţia organică, în special cea hepatică şi renală. Unele cazuri pot prezenta sângerare profundă internă, ca urmare a coagulării intravasculare diseminate. Perioada de incubaţie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile. Virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţă direct prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi şi organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la şapte săptămâni după recuperarea clinică", au precizat reprezentanţii spitalului.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă