12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialStudenții din Timișoara, Iași și Galați au plecat acasă, cu ocazia zilelor...

Studenții din Timișoara, Iași și Galați au plecat acasă, cu ocazia zilelor libere oferite de Guvern

Majoritatea studenţilor din Timișoara, Iaşi și Galaţi au profitat de zilele libere primite de la Guvern pentru turul al doilea al alegerilor şi au plecat acasă, relatează Mediafax.

La Iași, majoritatea studenților au plecat acasă încă de joi seară sau vineri dimineață.

Studenţii de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" care au rămas în oraş spun că la primul tur al alegerilor au mers să voteze în grupuri de câte 50-100 de persoane din cele trei campusuri ale unităţii de învăţământ.

Tinerii afirmă că în primul tur de scrutin au existat probleme mari la unele secţii, unde studenţii au stat şi două ore la coadă pentru a vota. Atunci s-a reclamat că nu au existat suficiente formulare cu declarații pe proprie răspundere, iar cei care ar fi trebuit să voteze pe liste suplimentare au așteptat tipărirea unor noi declarații.

Alina Agafiței, studentă în anul al treilea la Facultatea de Litere, spune că la turul al doilea a venit pregătită cu pixuri și cu declarații pe proprie răspundere.

"Când am ajuns, am observat că din secție ieșeau în general oameni trecuți de 30 de ani, însă când am intrat am văzut aproximativ 20-30 de studenți. În prima sală era coadă, așa că am mers la cea de-a doua, la fel ca în primul tur. Am cerut o declarație, nu mi s-a dat pix pentru că nu aveau unul disponibil, așa că mi l-am scos pe al meu din geantă. A trebuit să semnez declarația de față cu ei și să pun data. În primul tur erau mai mulți studenți și era aceeași problemă cu pixurile“, spune studenta.

Şi majoritatea studenților din campusul Tudor Vladimirescu al Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași au plecat acasă.

Deși reprezentanții universității spun că aproape jumătate din cei aproape 9.000 de studenți cazaţi în campus au rămas în Iași, studenții susţin că, de fapt, în fiecare cămin sunt cel mult 50-60 de oameni.

Andrei Gazea, student la Facultate de Construcții și Instalații de la Universitatea "Asachi", spune că la primul tur a mers să voteze alături de un grup de 40 de persoane, în timp ce acum, la ora 15.00, erau doar zece studenţi adunaţi.

"Până la urmă, votezi cu cine vrei și cu cine te lasă conștiința, dar mergi la vot, e dreptul tău, și dacă o faci după aceea poți să te plângi. Dacă stai în casă și nu votezi nu ai voie apoi să te plângi că ai burse mici sau că nu îți merge bine”, spune Andrei.

Studenții de la Universitatea "Asachi" pot vota în două zone. Prima dintre acestea este mai apropiată de campus, la parterul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, iar cealaltă este într-o sală de sport în drum spre cartierul Metalurgia, la cinci minute de mers pe jos din campus.

Andrei povestește că în primul tur, ca și acum, a votat în sala de sport, iar organizarea a fost foarte bună.

"Am stat cel mult 20 de minute, eram grup mare, era plin acolo de studenți. Da, înțeleg de ce spun unii că dacă au plecat studenții acasă nu mai există aceeași mobilizare, dar noi n-am remarcat. Cei care am rămas am vorbit și am ieșit la vot“, spune Andrei Gazea.

Unul dintre observatorii de la o secţie unde pot vota şi studenţi spune că nu mai sunt la fel de mulţi studenţi ca în primul tur.

"Au fost oameni încă de la prima oră a dimineții și vin continuu. Sunt mult mai mulți ca în primul tur, dar nu la fel de mulți studenți. Cred că au plecat acasă și poate votează acolo. Aș spune că au venit cam jumătate din studenții pe care i-am văzut până la ora 13.00 în primul tur”, spune unul dintre observatori, care stă, alături de doi polițiști, la intrarea în sala de sport.

La Iaşi, învață aproximativ 58.000 de studenți, cei mai mulți fiind înscrişi la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", existând, pe lângă aceasta, încă patru instituții de învățământ superior de stat.

Și la Galați, studenţii de la Universitatea ”Dunărea de Jos” profită din plin de zilele libere date de Guvern, foarte puţini dintre cei cazaţi în campusul instituţiei de învăţământ mai putând fi văzuți, duminică, prin cămine, iar la secţiile de votare din imediata apropiere sunt prezenţi în special gălăţenii arondanţi acestora.

În căminele din campusul ”Alexandru Ioan Cuza” din Galaţi au mai rămas doar câțiva studenţi din Republica Moldova şi câţiva din alte judeţe ale ţării, care fie au fost nevoiţi să rămână la Galaţi întrucât nu şi-au putut lua liber de la locul de muncă, fie locuiesc în oraşe aflate la distanţe mari.

La Galați învață aproximativ 12.000 de studenți.

Și studenţii din Timişoara au ales să profite de zilele libere oferite de Guvern, astfel că străzile din Complexul Studenţesc sunt aproape pustii. Câte un tânăr poate fi văzut trecând grăbit spre una dintre cele două secţii de votare din apropiere.

La secţia de votare numărul 111 de la Colegiul Naţional de Artă "Ion Vidu" aşteptau aproximativ 50 de studenţi să intre în secţia de votare. Au format o coadă pe unul dintre holurile unităţii de învăţământ.

În jurul orei 15.00, la secţiile de votare din apropierea Complexului Studenţesc din Timişoara votaseră pe listele suplimentare în jur de 200 de studenţi.

La Timișoara învață aproximativ 40.000 de studenți.

Cele mai citite

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă