30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Legea Educației, modificată pentru renunțarea la titlul de doctor. Ministrul Cîmpeanu...

UPDATE. Legea Educației, modificată pentru renunțarea la titlul de doctor. Ministrul Cîmpeanu invocă cererile beneficiarilor, dar nu cunoaște decât cazul lui Ponta

UPDATE 15.17: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că Legea Educației a fost modificată pentru renunţarea la titlul de doctor, deoarece există o solicitare din partea "beneficiarilor" unor titluri ştiinţifice, transmite Mediafax. Pe de altă parte, ministrul a arătat că el nu cunoaște decât un solicitant, pe Victor Ponta.

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, Legea educaţiei, pentru a permite oricărui deţinător de titlul ştinţific să renunţe la acesta.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că premierul Ponta va trebui să adreseze Ministerului Educaţiei o cerere de "renunţare" la titlul de doctor, iar ministerul va luat act de renunţare. Până acum, un titlu ştiinţific, precum cel de doctor, nu putea fi retras decât prin hotărâre judecătorească.

"Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării renunţarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titltului ştiinţific – este diploma, cartonul emis de universitate în baza ordinului de ministru – devine nul de la data emiterii ordinului de revocare", a explicat ministrul Educaţiei modificările la Legea educaţiei.

În cazul solicitării premierul Ponta, Cîmpeanu a precizat că adresa acestuia de renunţare la titlul de doctor i-a parvenit prin intermediul Universităţii Bucureşti, iar în baza noilor prevederi premierul va trebui să revină cu o cerere adresată Ministerului Educaţiei.

Dacă va dori să obţină din nou titlul de doctor, premierul va trebui să urmeze din nou întreg ciclul de studii doctorale, de data aceasta la forma cu taxă, pentru să statul nu asigură decât o singură dată şcolarizarea gratuită într-o formă de învăţământ.

Întrebat de jurnalişti dacă celor care solicită retragerea unui titlu ştiinţific li s-ar putea solicita returnarea sumelor cheltuite cu şcolarizarea persoanei respective, Cîmpeanu a arătat că ordonanţa nu prevede acest lucru şi a precizat că, în ce priveşte returnarea unor eventuale sporuri salariale dobândite prin titul retras, actul normativ nu are aplicabilitate decât pentru viitor.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că noile modificări la legea educaţiei au fost transmise în urmă cu o săptămână tuturor universităţilor, care nu au avut "reacţii negative", iar Biroul Permanent al Consiliului Naţional al Rectorilor (al cărui preşedinte este chiar Sorin Cîmpeanu -n.r.), şi-a dat acordul pentru aceste modificări.

—-

Guvernul vrea să modifice Legea Educaţiei, pentru a reglementa situația în care o persoană vrea să renunțe la titlul de doctor, relatează Mediafax, citând surse oficiale. Astfel, un doctor într-o disciplină va putea renunța în baza unei cereri adresate Ministerului Educaţiei.

"În prezent, legislaţia nu prevede ce se întâmplă în cazul în care o persoană vrea să renunţe la titlul de doctor. Acum, această procedură va fi reglementată din punct de vedere legal", au declarat surse oficiale.

Citește și: UPDATE. Universitatea București cere Ministerului Educației să revoce titlul de doctor acordat lui Ponta. Ce spune Cîmpeanu

Pe agenda şedinţei de luni a Guvernului a fost introdus un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică Legea educaţiei naţionale şi OU privind asigurarea calității educației.

Legea va fi modificată după ce, în urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003.

Citește și: Premierul Victor Ponta renunță la titlul de doctor la peste doi ani de la izbucnirea scandalului de plagiat. Universitatea București admite cererea lui Ponta

Ponta a precizat că acesta este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună-credință în argumentele sale la momentul apariției contestării și nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic. Ponta a precizat că, după ce va părăsi viața politică, îşi doreşte să inițieze un nou demers doctoral, "respectând toate standardele și cerințele de la acel moment".

Citește și: Victor Ponta poate renunța la titlul de doctor doar cu acordul unui subaltern. Ce sume de bani a câștigat de pe urma plagiatului

Ulterior, Universitatea Bucureşti a transmis Ministerului Educaţiei o adresă prin care se solicită dispunerea măsurilor necesare în vederea retragerii titlului de doctor în drept acordat lui Victor Ponta în 2003, demersul instituţiei de învăţământ superior fiind urmarea unei notificări făcute de premier.

Vineri, noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a solicitat Direcţiei juridice a ministerului să găsească o soluţie legală prin care să fie rezolvată solicitarea premierului privind retragerea titlului de doctor şi că aşteaptă deciziile juriştilor din Ministerul Educaţiei.

Citește și: UPDATE. Comisia de Etică a UB: Olguța Vasilescu, suspectată de PLAGIAT. Primarul din Craiova amenință cu proces pentru calomnie, UB o apără pe autoarea raportului

El aprecia că titlul de doctor a fost acordat prin ordin de ministru, iar retragerea poate fi făcută "printr-un act de de aceeaşi valoare".

Cele mai citite

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...
Ultima oră
Pe aceeași temă