10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialTablete gratis pentru studenții UBB

Tablete gratis pentru studenții UBB

 

Studenții la distanță ai universității clujene vor primi, în contul taxei de studiu, câte o tabletă gratuită, configurată pentru procesul educațional.

Organizarea sesiunii de admitere în universitățile clujene a arătat un mare interes pentru învățământul superior. Multe dinre aceste universități nu oferă doar studii în limba română, ci și în limbi de circulație internațională, ceea ce duce la atragerea unui număr mare de studenți din străinătate. Mulți dintre acești studenți provind din țări occidentale. Cea mai mare universitate din România, Universitatea „Babeș-Bolyai“, oferă studii în limbile română, maghiară, germană, engleză și franceză. La nivel de licență, vor fi peste 4.800 de locuri bugetate, peste 9.000 de locuri cu taxă și 2.500 de locuri la învățământul la distanță. La nivel master, sunt scoase la concurs 3.500 de locuri bugetate, peste 6.000 de locuri cu taxă și aproximativ 1.000 de locuri la învățământ la distanță. Studenții de pe locurile cu taxă pot trece pe locurile bugetate dacă au performanțe școlare bune, spune prorectorul Anna Soos.

Tablete educaționale

Studenții care intră la învățământul la distanță sau cel cel la fără frecvență organizat de Universitatea „Babeș-Bolyai“ (UBB) vor primi o tabletă gratuit, din partea universității. Măsura îi va privi atât pe studenții la nivel de licență, cât și pe cei la nivel de masterat. Anunțul a fost făcut de prorectorul Marcel Pop, cel care coordonează învățământul netradițional la universitatea clujeană, potrivit ClujToday.ro.

El a precizat că tableta va fi astfel configurată încât să se poată conecta la platforma specială dedicată învățământului la distanță organizat de UBB, iar materialele didactice să poată fi descărcate de către studenți. De asemenea, va dispune de cameră foto/video, pentru a putea permite studenților să participe la teleconferințele organizate de profesori. Cu ajutorul acestor dispozitive, reprezentanții universității clujene speră să sporească interactivitatea și performanța învățământului netradițional.

”Tabletele vor rămâne în proprietatea studenților după finalizarea studiilor. Prețul lor este inclus în taxele de studiu pe care trebuie să le achite studenții și masteranzii și care se situează între 2.000 și 3.000 de lei pe an pentru nivel de licență și 2.500 și 3.500 de lei pe an pentru masterat”, a spus Marcel Pop.

El a declarat că prin aceste măsuri, universitatea clujeană încearcă să își consolideze statutul de lider național în domeniul învățământului netradițional. În prezent, aproximativ o treime din totalul studenților din România la învățământul la distanță sau fără frecvență studiază la UBB. ”Astfel de forme de învățământ sunt oferite de 11 din cele 21 de facultăți ale universității noastre”, a spus Marcel Pop. El a mai spus că UBB va încerca să dezvolte o formulă de parteneriat cu o universitate germană, cea din Hagen, care are 80.000 de studenți, toți la distanță.

Interes pentru universitățile românești

La rândul ei, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca oferă studii în limbile română, engleză și germană. Admiterea va fi organizată de cele nouă facultăți din Cluj și de cele trei din Baia Mare, dar și de extensiile din Alba Iulia, Bistrița, Satu Mare și Zalău. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ oferă studii în limbile română, franceză și engleză la cele trei facultăți. În prezent, Facultatea de Medicină are cel mai mare număr de studenți străini din România, aproximativ 2.000. Țările din care provin acești studenți sunt Franța, Suedia, dar și India sau Tunisia. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj oferă, la rândul său, studii în română, franceză și engleză și atrage studenți din țări precum Franța sau Israel, la cele cinci facultăți. Interesul este mare și pentru specializările oferite de universitățile vocaționale, Universitatea de Artă și Design și Academia de Muzică, care oferă specializări în română. În Cluj mai funcționează și o universitate privată cu predare exclusiv în limba maghiară, Universitatea Sapientia, dar și universități private românești, precum „Avram Iancu“, „Bogdan Vodă“ și „Dimitrie Cantemir“, ori extensii ale unor universități din București.

Studenții străini preferă Clujul

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă