12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTinerii, interesați de independența energetică și situația din Ucraina

Tinerii, interesați de independența energetică și situația din Ucraina

Fundația European Youth Parliament Romania (EYP RO) orga­nizează, de ieri până pe 13 septembrie 2014, sesiunea internațională „Tomis Forum” în Eforie Nord, Constanța. În cadrul acestui forum participă peste 120 de tineri cu vârsta între 16 și 21 de ani, din 11 țări respectiv Rusia, Armenia, Germania, Franța, Italia, Elveția, Austria, Grecia, Turcia, Ucraina și România. Printre aceștia se află și 6 elevi de la „Liceul Teoretic Ovidius” și 3 de la „Colegiul Mircea cel Bătrân”. Delegații români, dar și cei aproximativ 50 de delegați străini vor avea oportunitatea de a lucra în echipe, de a dezbate, dar și de a încerca să găsească soluții creative și viabile asupra problemelor contemporane.

„EYP este organizația care mi-a schimbat viața de elev și mi-a modelat personalitatea. Până acum am participat la mai mult de 20 de sesiuni, iar fiecare a fost unică în felul ei, învățându-mă lucruri noi atât despre mine, cât și despre cei din jur. Abia aștept să aflu cum va decurge Tomis Forum, având în vedere faptul că am privilegiul de a fi editorul sesiunii”, a declarat Mara Bălașa, elevă la „Liceul Teoretic Ovidius”.

Totodată, sesiunea reprezintă un climat propice dezvoltării dimensiunii culturale prin intermediul evenimentului „Tomis Village”, în care delegații din toate statele participante vor prezenta dansurile, obiceiurile și mâncărurile tradiționale. În cadrul muncii în comitet (committee work), care se va desfășura exclusiv în limba engleză, pe baza researchurilor, candidații vor redacta moțiunea de rezoluție (în limba engleză) pe tema dată. În această etapă vor fi implicați și șefii de comitete, jurnaliștii și observatorii străini. Apoi, în cadrul Adunării Generale (General Assembly), vor prezenta în plen, spre dezbatere, moțiunea de rezoluție propusă și punctele de vedere față de rezoluțiile propuse de celelalte comitete. Pe parcursul sesiunii, tinerii vor experimenta momente EYP: Teambuilding, Committee Work, Village, Concert, momente de socializare (EYP Caffee), General Assembly.

Organizație nonprofit

Parlamentul European al ­Tinerilor (European Youth ­Parliament-EYP) este o structură apolitică, educativă și nonprofit creată și susținută financiar și logistic de ­Parlamentul ­European și Comisia ­Europeană, care funcționează sub ­patronajul onorific al președintelui Parlamentului ­European, Martin Schulz, și al lui Torbjorn Jagland, secretar ­general al Consiliului Europei.

» În cadrul acestei sesiuni sunt șapte teme importante, precum situația din Ucraina și dependența energetică față de Rusia, libertatea presei, eficacitatea sistemului Bologna și eventualitatea unei reforme în educație care să asigure o educație de calitate în Europa, criza economică.

 

Tineri din 11 țări se întâlnesc în Eforie

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă