18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUB nu mai stă pe bancă în cazurile de plagiat ale demnitarilor....

UB nu mai stă pe bancă în cazurile de plagiat ale demnitarilor. Cum pune la zid CNE

Comisia de Etică a Universității București a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că îi va propune Ministerului Educaţiei ca lucrările de doctorat suspectate de plagiat ale demnitarilor să nu mai fie analizate de Consiliul Național de Etică (CNE), ci de comisiile universităților la care și-au obținut titlul. Astfel, susține UB, unicitatea CNE în rezolvarea cazurilor de plagiat ale demnitarilor nu are temei legal.

„Când a fost emisă, în 2006, legea 206 (privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare – n.r.) nu includea un paragraf special pentru demnitari. Acesta apare în 2011, prin Ordonanţa nr. 28 din 31 august, pentru modificarea şi completarea legii. Paragraful induce ideea falsă că o comisie de etică universitară ar fi subordonată Consiliului Naţional de Etică”, au transmis reprezentanţii Comisiei universitare, într-un comunicat.

Citeşte şi: Lucrarea de doctorat a lui Oprea nu scapă de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti

Accesaţi galeria foto de mai sus pentru a citi paragraful introdus în legea 206 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, în anul 2011.

În plus, reprezentanţii Comisiei universitare de Etică atrag atenţia că, din ordinul emis de ministrul Educaţiei în anul 2012, cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a CNE, nu rezultă că CNE este singurul for abilitat să examineze situaţiile demnitarilor suspecţi de plagiat în teza de doctorat.

Citeşte şi: Universitatea București declară război lucrărilor „pseudoştiinţifice” ale deţinuţilor

„De asemenea, nu rezultă din acest ordin că între CNE şi comisiile de etică universitare ar exista vreun raport”, au mai arătat reprezentanţii Comisiei de Etică a UB.

Și preşedintele Comisiei de Etică a UB, Marian Popescu, a susținut, joi, într-o conferință, că judecarea calităţii lucrărilor revine comisiilor de etică din universităţi. 

Accesaţi galeria foto de mai sus pentru a citi ordinul ministrului Educaţiei emis în anul 2012.

De asemenea, reprezentanţii UB arată că exclusivitatea CNE în analiza lucrărilor de doctorat a demitarilor este discriminatorie. „Dacă Universitatea asigură şi certifică parcursul doctoral, atunci de ce demnitarii nu pot fi judecaţi pentru tezele lor de doctorat de către universităţile care i-au pregătit în cadrul şcolilor doctorale? Niciun element legal nu explică sau justifică această discriminare”, au transmis ei.

Comisia universitară de etică a formulat această propunere după ce CNE a anunţat că suspiciunile de plagiat în cazul lui Gabriel Oprea sunt nefondate. Preşedintele comisiei a spus că CNE nu a făcut o analiză reală a tezei şi că el şi colegii lui vor continua analiza tezei demnitarului. 

 

 

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă