12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialUn examen valabil pentru șase ani

Un examen valabil pentru șase ani

Guvernul a modificat un articol din ­Legea educației pe care Curtea Constituțională l-a declarat în contradicție cu Constituția României. Documentul va permite câtorva mii de profesori să se înscrie la repartizarea națională, chiar dacă în acel an nu au dat examenul de titularizare.

În ședința de miercuri, 9 aprilie, Executivul a emis o ordonanță de urgență care le permite profesorilor să obțină o catedră pe baza notei obținute în anii anteriori la examenul de titularizare. Articolul 253 din Legea educației spune următoarele: “Cadrele didactice calificate, care au obținut nota de cel puțin 7 la un concurs național unic de titularizare în învățământul preuniversitar în ultimii 6 ani și care sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate, în ședința publică organizată de Inspectoratul Școlar, pe perioadă nedeterminată în unitățile de învățământ în care sunt angajate, dacă postul didactic/catedra este vacant/vacantă și are viabilitate”. Profesorul Ștefan Vlaston, președintele EDU-CER, o asociație care monitorizează calitatea învățământului românesc, explică faptul că prin această măsură toți profesorii care au obținut la titularizare peste nota 7 pot participa timp de șase ani la repartizarea națională în învățământul preuniversitar fără să mai susțină în fiecare an ­examenul de titularizare. “Eu mă întreb dacă guvernul a luat în calcul faptul că în șase ani, dar chiar și într-o perioadă de timp mai mică, nu există posibilitatea ca profesorii să se descalifice, chiar să uite materia pentru care s-au pregătit”, ne-a explicat Vlaston.

Pentru a evita o nouă decizie de neconstituționalitate, Guvernul a decis să modifice modul în care definește conceptul de “viabilitate a postului”. “Viabilitatea unui/unei post didactic/catedre presupune existența acestuia/acesteia pe durata unui nivel de învățământ și se stabilește de consiliul de administrație al unității de învățământ în funcție de planu­rile-cadru în vigoare, de proiectele planurilor de școlarizare și de evoluția demografică la nivel local”, se arată în Ordonanța de Urgență.

Astfel, 3.242 de cadre didactice care au obținut minimum nota 7 (în ultimii șase ani) la examenul de titularizare pot participa la repartizarea națională pe posturi. În cadrul procesului de repartizare, candidatul cu cea mai mare notă cere primul catedra pe care și-o dorește. Guvernul a modificat Legea educației după ce Curtea Constituțională a României a decis pe 27 februarie că sunt neconstituționale dispozițiile din Legea educației naționale care prevăd posibilitatea titularizării cadrelor didactice netitulare calificate care au participat la concursul național unic de titularizare în ultimii 3 ani.     

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

O fostă câștigătoare de la „Vocea României”, mărturie dureroasă despre experiența nașterii: „A fost foarte traumatizantă. Cadrele medicale înjurau, vorbeau foarte urât!”

Cristina Bălan, artista care în 2015 a câștigat marele trofeu la „Vocea României", a povestit experiența traumatizantă pe care a trăit-o în urmă cu...

Alexandru Rafila are încredere în rezultatele anchetei de la Spitalul „ Sf. Pantelimon” din București

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că nu are niciun motiv să considere că rezultatele anchetei interne de la Spitalul "Sf. Pantelimon" nu...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment aniversar, anul acesta va fi utilizat un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă