20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUniunea Editorilor din România CRITICĂ gestionarea proiectului noilor manuale. Ce avertisment lansează...

Uniunea Editorilor din România CRITICĂ gestionarea proiectului noilor manuale. Ce avertisment lansează UER

Uniunea Editorilor din Romania (UER) critică modul în care Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) gestionează proiectul noilor manuale pentru clasele I și a II-a și avertizează că anul viitor școlar ar putea începe fără manuale pentru clasa a III-a, potrivit unui comunicat al editorilor. 

Astfel, UER arată că CNEE a solicitat, la un an de la licitația de bază, o reluare a competiției în SEAP, la 31 iulie 2015,  a manualelor declarate câștigătoare în 2014,  ceea ce ar însemna că, deși s-au încheiat contracte valabile patru ani, se cere acum un nou preț. 

UER argumentează că acest demers afectează calitatea manualelor. 

Citește și: Elevii de clasa a III-a NU vor avea manuale noi din toamnă

De asemenea, UER arată cererea ca traducerile pentru varianta digitală a manualelor în limbile a 12  comunități etnice să fie livrate până în 14 august este imposibilă. Totodată, UER a arătat că nu se știe care este procedura de selectare a castigatorilor și că unele edituri au fost somate sa faca aceste traduceri, deși nu au participat la procedurile de achiziție pentru respectivele loturi.

Mai mult, Uniunea Editorilor din Romania (UER) a arătat că CNEE nu a respectat o decizie executorie a Curții de Apel, care a eliminat manualul Litera-Siveco pentru prețul neobișnuit de scăzut. Astfel, CNEE ar fi trebuit   să includă manualul de la Akademos Art pe lista  câștigătorilor, dar nu a făcut acest lucru încă. 

Totodată, editorii au atras atenția că, învățătorii sunt în vacanță acum când se face selecția manualelor de clasa I și a II-a. 

”Astfel, CNEE a notificat inspectoratele in 28.07.2015, care au anunțat la rândul lor școlile că, atenție!, până pe 30.07.2015 ora 16.00 trebuie să transmită comenzile de stocuri pentru clasa a II-a și până pe 31.07.2015 să transmită comenzile pentru noile manuale alese anul acesta la clasa I! In condițiile când toți profesorii sunt în concediu , ne întrebăm, pe bună dreptate, cine face de fapt în aceste zile selecția manualelor în România? Deoarece  conturi de acces la sistem au doar directorii de școli (deși UER a solicitat încă de anul trecut conturi de acces online pentru toate cadrele didactice), este clar că procesul de alegere va fi unul influențat!”, a subliniat UER într-un comunicat. 

Citește și: Învățământul particular acreditat, FINANȚAT de la bugetul de stat

UER a atras atenția Ministerului Educației că din cauza modului în care a fost organizată licitația manualelor din acest an și a problemelor semnalate mai sus, la începutul  anului școlar 2015-2016 nu vor exista manuale pentru clasa a III-a. 

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă