18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Universitatea București cere Ministerului Educației să revoce titlul de doctor acordat...

UPDATE. Universitatea București cere Ministerului Educației să revoce titlul de doctor acordat lui Ponta. Ce spune Cîmpeanu

UPDATE 13.35: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a arătat că se va consulta cu juriștii din minister privind solicitarea de retragere a titului de doctor lui Victor Ponta, relatează Mediafax.

Întrebat dacă a primit scrisoarea Universităţii Bucureşti prin care se solicită ridicarea titlului de doctor al lui Victor Ponta, Cîmpeanu a spus că a înţeles că a venit la minister solicitarea şi că va respecta legea şi nu o să temporizeze în niciun fel.

„Nu doresc ca educaţia să se transforme într-un tărâm al disputelor politice. Mă aflu în Parlament, la negocierea bugetului, am înţeles că la minister a venit această solictare a Universităţii Bucureşti cu privire la retragerea titului de doctor al domnului prim-ministru Victor Ponta. Eu sunt consecvent cu faptul că nu voi face altceva decât să respect legea şi nu o să temporizez în niciun fel ceea ce trebuie să fac conform legii. Va trebui să mă consult cu departamentul juridic de la minister. Vă confirm că în anul 2003, pe baza propunerii Universităţii Bucureşti, domnului Victor Ponta i s-a acordat titlul de doctor, acest lucru a fost certificat prin ordin de ministru, în momentul de faţă aceeaşi Universitate având la bază solicitarea primului-ministru, (cu o semnificaţie profundă nedorind să afecteze prestigiul educaţiei a făcut această solicitare), pe baza acestei solicitări Universitatea Bucureşti a făcut o cerere de retragere a titlului către ministrul Educaţiei şi cercetării ştiinţifice. E adevărat, voi face ceea ce am spus, mă consult cu colegii de la juridic, calea prin care se poate retrage titlul de doctor va fi aplicată cu celeritate”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă, în conformitate cu simetria legii, nu ar trebui să fie dat tot un ordin de ministru pentru ridicarea titului de doctor, Cîmpeanu a răspuns: „E adevărat, este principiul simetriei actelor juridice şi retragerea titului poate fi făcută printr-un act prin aceeaşi valoare ca şi actul prin care a fost conferit titlul de doctor”.

Universitatea București a transmis Ministerului Educației, joi dimineață, cererea prin care premierul Victor Ponta renunță la titlul de Doctor în Drept și cere MEN să revoce ordinul prin care șeful PSD a devenit doctor. (DOCUMENT ATAȘAT)

”Ținând seama de decizia Comisiei de Etică și de poziția Senatului Universității din București din 25 iulie 2012, vă rugăm să dispuneți măsurile necesare în vederea retragerii titlului de Doctor în Drept acordat domnului Victor Ponta, prin Ordinul Ministrului nr. 5663/15.12.2003”, se arată în documentul transmis MEN.

Universitatea București atașează cererii și dosarul înaintat ministerului pentru acordarea titlului de doctor în 2003, lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta, decizia Comisiei de Etică privind plagiatul și corespondența Universității cu comisiile de specialitate ale MEN, privind această temă.

Citește și: Premierul Victor Ponta renunță la titlul de doctor la peste doi ani de la izbucnirea scandalului de plagiat. Universitatea București admite cererea lui Ponta

Marți, premierul i-a scris rectorului Universității București, pentru a-l înștiința că renunță la titlul de doctor în Drept, pe care l-a obținut în 2003. Universitatea București a admis cererea lui Victor Ponta și a transmis că va lua măsurile necesare pentru a da curs solicitării.
Citește și: Victor Ponta poate renunța la titlul de doctor doar cu acordul unui subaltern. Ce sume de bani a câștigat de pe urma plagiatului

În 2012, în revista Nature au fost publicate informaţii conform cărora premierul Victor Ponta a plagiat lucrarea de doctorat, publicaţia arătând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza de doctorat a lui Ponta privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat atunci că doar Ministerul Educaţiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând însă că raportul Comisiei de Etică şi al juriştilor confirmă plagiatul.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (PSD), a declarat însă a citit raportul Universităţii Bucureşti privind plagiatul lui Victor Ponta şi că are nevoie de "determinare juridică" în acest caz. Ulterior, Andronescu a susţinut că nu are competenţe pentru a-i retrage titlul de doctor în drept premierului Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar.

Tot în 2012, Consiliul Naţional de Etică a transmis că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

În luna martie a acestui an, instanţa supremă a decis că Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, după ce a fost respinsă contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru, prin care au cerut infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale şi redeschiderea dosarului, decizia fiind definitivă.

Denunţătorii au susţinut că, din cele 292 de pagini ale lucrării "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar", publicată de Editura Universul Juridic în 2010, lucrare care îi are ca autori pe Victor Ponta şi Daniela Coman, "un număr de 113 pagini nu constituie o operă de creaţie originală proprie, ci reprezintă o însuşire frauduloasă a produsului de craţie intelectuală a patru autori".

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă