12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUniversitatea Kogălniceanu din Iași, aflată în lichidare, vrea să fuzioneze cu o...

Universitatea Kogălniceanu din Iași, aflată în lichidare, vrea să fuzioneze cu o altă universitate

Conducerea Universităţii "Mihail Kogălniceanu" din Iaşi, ale cărei programe au intrat în lichidare, spune că se află în negocieri avansate cu mai multe instituţii de învăţământ superior ieşene, publice sau private, cu care să fuzioneze prin absorbţie, informează Mediafax.

"Era de aşteptat ca programele să intre în lichidare. Deocamdată nu este nimic concret în privinţa discuţiilor de fuzionare, dar credem că va fi mai greu de acum, va fi mai greu să se concretizeze o fuziune. Însă oamenii încă aşteaptă, să vedem care va fi situaţia", a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Cristian Sandache, rectorul Universităţii "Mihail Kogălniceanu".

Conform unor surse oficiale, patrimoniul instituţiei de învăţământ superior privat nu va trece în proprietatea asociaţiei fondatorilor, existând stipulată în contractul de acreditare necesitatea faptului ca în clădirea universităţii să se desfăşoare exclusiv activităţi din domeniul învăţământului şi cercetării.

Universitatea "Mihail Kogălniceanu" s-a format prin desprindere, în 2005, dintr-o altă universitate privată din Iaşi – Universitatea "Dimitrie Cantemir" – şi avea două ramuri de studiu la licenţă şi master: Drept şi Ştiinţe ale comunicării.

 

O altă instituţie de învăţământ superior ieşeană aflată în aceeaşi situaţie este Universitatea "Apollonia", unde majoritatea programelor vor intra în lichidare, astfel că pentru acestea nu se va mai putea organiza admitere în anul universitar 2014-2015. Astfel, universitatea nu va putea organiza admitere la specializările Medicină dentară, Tehnică dentară, Comunicare şi relaţii publice şi Jurnalism. Mai rămân doar specializările Asistenţă medicală generală şi Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, unde pot fi înmatriculaţi câte 20 de studenţi, universitatea funcţionând cu autorizaţie provizorie şi lipsă încredere de la Agenţia Română de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi a deschis, în iunie, un dosar penal împotriva Universităţii "Apollonia" din Iaşi pentru abuz în serviciu, după ce un student a depus o plângere în care a reclamat taxe abuzive şi folosirea unor materiale didactice expirate.

Patru universităţi particulare acreditate vor fi lichidate, alte trei astfel de universităţi vor fi monitorizate şi 135 specializări/programe de studiu vor fi desfiinţate, în baza unei hotărâri aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului.

În urma acestei operaţiuni, din totalul de 37 de universităţi particulare acreditate, 4 universităţi vor avea toate programele intrate în lichidare, iar 3 universităţi vor fi monitorizate.

Conform informaţiilor obţinute de MEDIAFAX, instituţii de învăţământ superior cu toate programele intrate în lichidare în anul universotar 2014-2015 sunt Institutul Teologic Româno-Catolic din Bucureşti, Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti, Universitatea Mihail Kogălniceanu din Iaşi şi Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă