10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVerdict. Judecătorii de la CCR au făcut ordine în privința doctoratelor. Plagiatele...

Verdict. Judecătorii de la CCR au făcut ordine în privința doctoratelor. Plagiatele nu pot fi o afacere internă a universităţilor

Curtea Constituţională a eliminat posibilitatea ca unele instituţii de învăţământ superior să acopere impostura academică. Toate lucrările vor fi, astfel, analizate de CNATDCU.

În momentul în care s-a anunţat că va fi ana-lizată lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi s-a pus și pro-blema  instituției care va judeca acuzaţiile de pla-giat din teza ei de doctorat. 

Dilema era cât se poate de co-rectă dat fiind că senatorii tocmai adoptaseră (la începutul lunii octombrie) un act normativ care stipula că toate cazurile de fraudă academică vor fi analizate de către uni-versităţile care au acordat respectivele titluri. În cazul Kö-vesi misterul a fost elucidat de președintele Comisiei juridice a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Mircea Dan Bob, care a explicat pentru RL că ordonanța votată în Senat nu se poate aplica retroactiv, iar un verdict oficial în cazul Kövesi va fi dat de CNATDCU. 

Universitatea de Vest – unde Kövesi a obţinut titlul de doctor – a analizat teza de doctorat şi a anunţat un verdict ambiguu, potrivit căruia în 4,9% din lucrare există suspiciuni de plagiat. Universitatea a anunţat că – în pofida analizei făcute la nivel de universitate – va accepta decizia Minis-terului Educației privind lucrarea de doctorat a Codruței Kövesi. 

Cine dă, nu poate lua înapoi

Această lipsă de asumare a unei poziţii clare se poate datora şi pro-iectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul adoptat de Senat – modificat în Comisia de învăţământ – care prevedea că acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Se-natul universităţilor şi nu printr-o analiză şi un verdict al CNATDCU, care urma să fie asumat, ulterior, de ministrul Educaţiei.

Mutarea analizei tezelor de doctorat suspecte de plagiat de la CNATDCU la universităţi a fost criticată de preşedintele Iohannis (care a întors o dată legea în Parlament) şi de premierul Cioloş. Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, şi-a înaintat imediat demisia. Legea a fost contestată la CCR, iar judecătorii au declarat-o, zilele trecute, neconstituţională în integralitatea ei.Urmarea: verdic-tul final privind plagiatele va fi dat de CNATDCU.

Curtea Constituţională a ară-tat, în motivarea de ne–consti-tuţionalitate a modi-fi-cărilor adu-se de Parlament Ordonanţei de Urgenţă privind retragerea titlurilor de doctor în caz de plagiat, că această decizie nu poate fi luată de aceeaşi instituţie care a şi acordat titlul, aşa cum a propus Legislativul, aminteşte news.ro.

„Posibilitatea revocării actului administrativ de către autoritatea emitentă încalcă principiul stabilităţii raporturilor juridice, introduce insecuritate în circuitul civil şi lasă la dispoziţia subiectivă a autorităţii emitente existenţa unor drepturi ale persoanei care a dobândit titlul ştiinţific. Curtea reţine că actul administrativ poate fi supus controlului unei entităţi independente faţă de entitatea care a emis titlul de doctor, cu competenţe specifice în acest domeniu, care poate lua măsuri sancţionatorii cu privire la retragerea titlului în cauză“ explică judecătorii.    

Renunţarea la doctorat nu e moft

Curtea Constituțională se arată şi împotriva posibilităţii stabilite de lege ca titlul să fie retras la cererea beneficiarului, având în vedere că există sancţiuni prevăzute pentru plagiat. O astfel de retragere voluntară ar invalida căile legale de sancţionare, lăsând fără obiect legea în acel punct, iar acest lucru este inacceptabil, având în vedere că ar presupune ca o persoană care a plagiat să scape nepedepsită. „Apare cu evidenţă faptul că legea creează premisele ca persoane suspectate de obţinerea titlului de doctor prin fraudarea procedurilor legale să preîntâmpine aplicarea unei sancţiuni renunţând voluntar la titlu.

Conduita ilicită de însuşire, integrală sau parţială, a unei lucrări ştiinţifice, creaţie a altei persoane, şi prezentată drept creaţie personală va rămâne, aşadar, nesancţionată în virtutea dispoziţiilor legale care prevăd renunţarea voluntară la titlu“, explică judecătorii. Victor Ponta cerea în ianuarie 2015 să i se retragă titlul de doctor. Alte nouă persoane, printre care foştii miniştri Radu Stroe şi Mihai Stănişoară, dar şi Bogdan Licu, adjunct la Parchetul General, au dorit să renunţe unilateral la acest titlu.

CCR arată şi că acordarea titlurilor provoacă şi situaţii în care persoane au beneficii patrimoniale în baza acestui act, cum ar fi sporuri sala-riale, iar Legea adoptată de Parlament nu prevede căile de urmat în cazul retragerii titlului. Vizat direct de cerinţele judecătorilor este Victor Ponta, căruia i-a fost retras titlul de doctor, dar care a câştigat sute de mii de euro ca avocat (fostul premier a intrat în Barou pe baza falsului titlu de doctor), din sporurile oferite de acest titlu şi din încadrarea sa ca şi cadru universitar.

Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă