18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă130.000 de români au avut cel puțin un accident la locul de...

130.000 de români au avut cel puțin un accident la locul de muncă în 2013

Anul trecut, în România, s-au produs peste 130.000 de accidente la locul de muncă, arată studiile efectuate de Institutul Național de Statistică.

Dintre persoanele care au suferit accidente de muncă, 62.000 (47,6%) lucrau în activități agricole, 43.000 de persoane (32,7%) își desfășura activitatea în industrie și construcții, iar 24.000 (18,6%) activau în sectorul serviciilor. Mai mult, 40,1% dintre persoanele accidentate au solicitat între una și trei zile de concediu medical, iar 30,3% dintre ei au avut nevoie de 1 până la 3 săptămâni de recuperare. Aceste date reflectă costuri semnificative care sunt suportate atât de companii, cât și de stat.  

”Prevenția în domeniul sănătății și securității în muncă nu reprezintă un proiect singular -€“ o procedură structurată, documentată și implementată temporar – ci o muncă continuă, sistematică de implementare și urmărire, de schimbare și formare. Provocarea este să construim și să susținem o cultură preventivă de sănătate și securitate în muncă. O asemenea cultură ar trebui să aibă ca fundament dreptul fiecărei persoane de a avea la dispoziție un mediu de lucru sănătos, în care să fie în siguranță, cât și principiul prevenției”, declară Diana Tucă, Sales and Marketing Manager 3M Siguranța Personală. 

Aproape trei sferturi din persoanele intervievate (69,4%) au declarat că sunt expuse la factori care le afectează sănătatea fizică (substanțe chimice, pulberi, fum, aburi, gaze; zgomot sau vibrații; poziții incomode în timpul lucrului, lucrul în mișcare, manipularea de greutăți; concentrare vizuală susținută etc.). 

Un sfert (24,8%) din persoanele intervievate au declarat că sunt expuse atât la factori care le-ar putea afecta sănătatea mentală, cât și la cei care le-ar putea afecta sănătatea fizică (1.101.000 de persoane).

Doar 255.000 de persoane (5,8%) au declarat sunt expuse doar la factori de natură a le deteriora sănătatea mentală (hărțuire sau violență psihică; violență fizică sau amenințarea cu violența fizică; presiune sau supraîncărcare). 

Tendințe și soluții de sănătate și securitate în muncă vor fi prezentate la a doua ediție a conferinței ”Workplace Safety Management Forum”, ce va avea loc în data de 1 octombrie 2014, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Conferința este organizată ca răspuns la statisticile îngrijorătoare cu privire la numărul de accidente, cât și ca urmare a nevoii de informare în domeniu. Scopul conferinței este de a oferi soluții practice pentru prevenirea accidentelor în muncă și de a prezența tehnici de management al riscurilor, cu impact direct în reducerea costurilor de personal și siguranță ale companiilor. 

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă