18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânii, bulgarii şi grecii își găsesc cel mai greu de lucru

Românii, bulgarii şi grecii își găsesc cel mai greu de lucru

Doar 5,3% din românii care nu aveau un loc de muncă în ultimul trimestru al anului trecut și-au găsit o slujbă în primele trei luni ale acestui an, arată ~~datele statistice oferi­te de către Eurostat, în acest sfârșit de săptămână. Majoritatea – 80% dintre șomerii de anul trecut – și-au păstrat acest statutul și în primăvara anului curent. În timp ce 14,7% din șomerii de anul trecut au fost declarate persoane inactive.

Brexit-ul nu a generat șomaj

Raportat la celelalte state membre, doar bulgarii și-au găsit mai greu de muncă (3,2%) și grecii (4,3%). În schimb, nicio altă țară membră a comunității europene nu a înregistrat un procent mai mic de 10%. Astfel, și-au găsit de muncă 32% dintre turcii și elvețienii care se aflau în șomaj, 30% dintre danezi, 23% dintre norvegieni, 22% dintre austrieci și 22% dintre suedezi. Nici comparația cu statele din Europa Centrală și de Est nu ne este favorabilă. Astfel, într-un interval de trei luni și-au găsit de muncă 18% dintre maghiari, 10% dintre polonezi, 18% dintre sloveni, 14% dintre slovaci, 18% dintre cehi, 13% dintre croați. Chiar dacă au decis prin referendum ieșirea din UE, cifrele venite din Regatul Unit sunt bune. Astfel, 20% dintre britanici s-au angajat în prima parte a acestui an, un procent similar cu cel al francezilor sau al portughezilor.

Angajările merg bine, dar nu pentru toţi

„La nivelul întregii Uniuni Europene, procentul celor care și-au găsit un loc de muncă în intervalul comparativ mai sus menționat este de 15% (de trei ori mai mare decât în România n.r.). Dintre persoanele care nu aveau un loc de muncă în cel de-al patrulea trimestru al anului 2015 în Uniunea Europeană, 65,7% (13 milioane) au rămas șomere în primul trimestru din 2016, 15,4% (3 milioane) s-au angajat, în timp ce 18,9% (3,7 milioane) au migrat spre inactivitatea economică. Raportat la persoanele care erau deja angajate, 96% (169 milioane) și-au păstrat locul de muncă, în timp ce 1,7% (2,7 milioane) l-au pierdut”, menționează Eurostat, organismul european care se ocupă cu statistica.

Eurostat atrage atenția că aceste date nu țin cont de anumite fluxuri sezoniere, sunt bazate pe o metodologie armonizată și de aceea  pot exista unele diferențe între aceste date și cele publicate la nivel național. Interesant este că Eurostat nu furnizează date comparative între primul trimestru al anului 2016 și primul trimestru din 2015 în ceea ce privește România, menționând că există prea puține informații. La nivelul UE, numărul persoanelor care au ieșit din șomaj în primele trei luni ale anului 2016 este cu 1,6% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015.   

Compensație

Șomaj mai mic decât în Europa

Una dintre posibilele explicații pentru procentul mic al românilor care și-au găsit un loc de muncă reprezintă tocmai  nivelul scăzut al șomajului. Astfel, România se situează sub media din UE, cu o rată a șomajului de 6,5%. În Uniunea Europeană, rata șomajului este în jur de 9%. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale șomajului se înregistrează în Grecia (24%) și Spania (20%). La polul opus se situează Germania, cu o rată a șomajului de 4,2%, alături de Cehia (4,6%) și Malta (5,1%).

5% din români și-au găsit un loc de muncă în prima parte a acestui an, față de ultimul trimestru din 2015.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă