14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă100 de angajați ai RAAN au protestat sediul companiei din Drobeta Turnu...

100 de angajați ai RAAN au protestat sediul companiei din Drobeta Turnu Severin

Aproximativ 100 de angajați ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au pichetat, luni, sediul companiei din Drobeta Turnu Severin. Oamenii sunt nemulțumiți că nu au primit diferența din lichidarea pe luna septembrie, informează Mediafax.

Cei o sută de angajaţi ai Termocentraleri de la Halânga (Romag Termo) şi ai Combinatului de Apă Grea (Romag Prod) s-au adunat, luni, la ora 11.00, în faţa sediului RAAN.

"Este vorba despre diferenţa de lichidare pe luna septembrie şi drepturi salariale din iulie, o parte s-au acordat. S-a promis că se vor achita aceste drepturi salariale şi restanţe încă de acum o săptămână. Exact de aceea ne aflăm aici, că nu s-au ţinut de promisiune”, a spus un salariat prezent la protest.

Totodată, oamenii se tem că întârzierea plăţii salariilor adânceşte incertitudinea privind stabilitatea locurilor de muncă pe termen lung.

"Drepturile salariale care ne-au fost achitate doar parţial în ultimul timp, mai avem bani pe care trebuie să-i mai luăm. Poate că ar fi mai uşor de suportat întârzierile salariale dacă nu ar fi climatul de incertitudine generală în care ne aflăm. Aceste lucruri nu fac decât să amplifice acest climat de incertitudine, nesiguranţa oamenilor, teama pentru ziua de mâine”, a spus un alt angajat al RAAN.

"Au promis că astăzi spun dacă închid sau nu închid Combinatul şi văd că nu spun, amână pentru 15. Probabil că o să se facă aşa cum se face de un an de zile”, a arătat un alt salariat.

Liderii de sindicat susţin că sunt bani în conturile RAAN, dar administratorul judiciar refuză să achite salariile, motiv pentru care angajaţii cer schimbarea acestuia.

"Achitarea la zi a restanţelor salariale, negociate de sindicate cu conducerea RAAN, schimbarea administratorului judiciar, pentru că din cauza lui s-a ajuns în situaţia aceasta. Adică este inadmisibil să stai cu banii în cont de două săptămâni şi să nu achiţi drepturile salariale şi punctul trei: menţinerea locurilor de muncă în cadrul Regiei, cele care se impun pentru a funcţiona în continuare”, a declarat Alexandru Tănase, liderul Sindicatului Romag Termo.

Pe de altă parte, administratorul judiciar al RAAN a arătat, într-un comunicat de presă, că nu achită salariile angajaţilor din cei 25 de milioane de lei primiţi la rectificarea bugetară, bani care se află în contul companiei, întrucât suma respectivă are o destinaţie clară, stabilită chiar de Departamentul pentru Energie al Guvernului.

"O schimbare a destinaţiei unei părţi din această sumă poate constitui declanşarea procedurii de faliment la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, atrăgând totodată şi răspunderea penală/civilă şi a factorilor implicaţi”, susţine administratorul judiciar al RAAN.

Sindicaliştii susţin că vor organiza proteste pe parcursul întregii săptămâni, zilnic, între orele 11.00 şi 13.00, cerînd schimbarea administratorului judiciar. Acesta poate fi înlocuit doar la iniţiativa mai multor creditori şi trebuie aprobată de majoritatea acestora.

Proteste ale angajaţilor RAAN au mai avut loc şi în 30 şi 31 octombrie, ei fiind nemulţumiţi că nu au primit salariul în 25 octombrie şi îngrijoraţi de lipsa combustibilului care să asigure funcţionarea RAAN.

În urma protestelor, oamenii au primit câte 500 de lei din lichidarea pe luna octombrie, cu promisiunea că diferenţa va fi achitată ulterior.

Romag Termo este furnizorul unic de căldură în municipiul Drobeta Turnu Severin.

În Drobeta Turnu Severin, la sistemul centralizat de încălzire sunt racordate majoritatea locuinţelor din oraş, respectiv 33.000, precum şi 15 şcoli gimnaziale, zece licee, 22 de grădiniţe, dar şi Spitalul Judeţean cu toate secţiile externe.

După intrarea în insolvenţă, în urmă cu an, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin a acumulat datorii de 130 milioane la furnizori, datoriile către bugetul de stat, fiind de aproximativ 40 de milioane de lei.

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă