5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România Liberă100 de angajați ai Regiei pentru Activități Nucleare au protestat, vineri, pentru...

100 de angajați ai Regiei pentru Activități Nucleare au protestat, vineri, pentru că nu și-au primit salariile

Aproximativ 100 de angajaţi ai platformei Romag Prod aparţinând Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin au protestat, vineri dimineață, în curtea instituției, pentru că nu și-au primit salariul pe luna septembrie, relatează Mediafax.

Oamenii ar fi trebuit să intre la lucru la ora 7.00, însă au refuzat şi au rămas la intrarea pe platforma Romag Prod, iar în curtea combinatului a fost chemat liderul Sindicatului Romag Prod, care a fost întrebat despre drepturile salariale pe care angajații ar fi trebuit să le primească în 25 octombrie.

Angajaţii acuză conducerea companiei că a blocat în Trezorerie banii primiţi la rectificarea bugetară a Guvernului şi că refuză să achite salariile, motivând că trebuie să plătească creditorii, în condiţiile în care RAAN este în insolvenţă.

”Nu şi-au luat drepturile salariale şi de natură salarială. Consideră că în pragul iernii sunt lăsaţi fără venituri. Banii veniţi de la rectificarea bugetară, domnul Tudor (n.r. – Ion Tudor, administratorul judiciar al RAAN) i-a blocat în conturi şi nu este de acord să facă plăţi de natură salarială, ci să facă plăţi către creditori. Se discutase cu dânsul ca aceste plăţi să se facă eşalonat, urmând ca Guvernul să ia măsuri prin vânzarea de apă grea, suma necesară pentru plata creditorilor. A zis că nu poate să plătească acum salariile şi aşteaptă garanţie de la Guvern pentru plata apei grele. Sindicaliştii au propus să plătească salariile acum şi ceilalţi bani să meargă către creditori”, a declarat vineri, liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete.

După discuţiile purtate cu liderul de sindicat, oamenii au acceptat să intre la lucru, protestul durând aproximativ două ore.

Alţi aproximativ 250 de salariaţi ai RAAN, din cadrul platformei Romag Termo, au organizat un miting de protest, joi după-amiază, în zona Crişan din Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi că nu și-au primit salariul pentru luna septembrie și nici bonurile de masă, începând cu luna iulie.

Totodată, salariaţii au atras atenţia că nu există stocuri de cărbune pentru asigurarea încălzirii locuinţelor din Drobeta Turnu Severin, racordate la reţeaua centralizată de termoficare.

Alte proteste ale angajaților de pe platforma Romag Prodsunt sunt anunțate de către sindicalişti pentru luni, 3 noiembrie, când ar urma să fie pichetat sediul RAAN din Drobeta Turnu Severin.

Cei aproximativ 2.700 de angajaţi ai RAAN au primit în 25 septembrie doar 25 la sută din lichidarea pe luna august, conducerea companiei anunţându-i atunci pe liderii de sindicat că diferenţa de salariu va fi achitată o săptămână mai târziu, după rectificarea bugetară a Guvernului în urma căreia RAAN urma să primească aproximativ 150 de milioane de lei.

Surse din interiorul companiei declarau că în urma rectificării bugetare RAAN a primit doar 30 de milioane de lei, bani insuficienţi pentru salarii şi refacerea stocului de cărbune necesar funcţionării platformei Romag Prod şi asigurării agentului termic pe perioada iernii.

Romag Termo este furnizorul unic de căldură în municipiul Drobeta Turnu Severin.

În Drobeta Turnu Severin, la sistemul centralizat de încălzire sunt racordate majoritatea locuinţelor din oraş, respectiv 33.000, precum şi 15 şcoli gimnaziale, zece licee, 22 de grădiniţe, dar şi Spitalul Judeţean cu toate secţiile externe.

După intrarea în insolvenţă, în urmă cu an, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin a acumulat datorii de 130 milioane la furnizori, datoriile către bugetul de stat, fiind de aproximativ 40 de milioane de lei.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă