21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPeste 9.300 oameni nu-și vor primi ajutoarele sociale, pentru că nu și-au...

Peste 9.300 oameni nu-și vor primi ajutoarele sociale, pentru că nu și-au plătit taxele locale

Peste 9.300 de oameni nu-și vor primi ajutoarele sociale, indemnizațiile de creștere a copilului și alocații, pentru că nu și-au achitat taxele locale în 2013, informează Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), citată de Mediafax.

Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) precizează că, din aprilie, au fost suspendate plăţile pentru 9.373 de beneficiari, faţă de 10.668 anul trecut. Totalul sumelor suspendate de la plată pentru aceşti beneficiari de indemnizaţii creştere copil (ICC), venit minim garantat (VMG ) şi alocaţie pentru susţinerea familiei (ASF) este de 2.266.493 lei.

La nivel naţional, au fost oprite din plată 2.981 de ICC. Judeţele în care se înregistrează cei mai mulţi beneficiari de ICC suspendaţi din plată sunt: Alba (237), Timiş (167), Iaşi (147), Suceava (142) şi Dolj (111). În Capitală au fost suspendate alte 571 ICC.

Alţi 3.225 de beneficiari nu mai primesc, până la achitarea taxelor locale, VMG. Cele mai multe cazuri de suspendare a VMG sunt în judeţele: Mureş (297), Dolj (287), Brăila (207), Buzău (188), Dâmboviţa (166), Ialomiţa (163), Constanţa (133) şi Vrancea (120).

Potrivit ANPIS, au fost suspendate de la plată şi 3.167 de ASF, cele mai multe în Mureş (332), Giurgiu (225), Dolj (168), Iaşi (166), Suceava (148), Vrancea (145), Buzău (136) şi Ialomiţa (135).

Începând din 2012, pentru menţinerea dreptului la ajutorul social, familiile şi persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel puţin şase luni, au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Verificarea îndeplinirii obligaţiei se realizează anual, până la 31 ianuarie, pentru obligaţiile de plată către bugetul local aferente anului anterior.

În situaţia în care, până la data de 31 martie a fiecărui an, primarul constată că nu a fost îndeplinită obligaţia, acesta suspendă, prin dispoziţie, dreptul la ajutorul social, indemnizaţie creştere copil şi alocaţie pentru susţinerea familie pentru o perioadă de cinci luni, începând cu drepturile aferente lunii aprilie.

Dacă în cele cinci luni beneficiarul îşi achită taxele către bugetul local, plata drepturilor suspendate va fi reluată, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării. Beneficiarii drepturilor transmit agenţiei teritoriale copia actului eliberat de autoritatea administraţiei publice locale prin care se face dovada achitării obligaţiilor de plată către bugetul local.

Dacă până la sfârşitul perioadei de cinci luni nu sunt achitate obligaţiile faţă de bugetul local, drepturile încetează.

"Pentru persoanele singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau mai multor copii, menţinerea drepturilor nu este condiţionată de obligaţia de a achita impozitele şi taxele faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate", precizează ANPIS.

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă