10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăA început sezonul protestelor

A început sezonul protestelor

Oil Terminal, Rompetrol și Sanatoriul Techirghiol sunt trei instituții în care salariații au ieșit sau amenință că vor ieși în stradă.

Speriați de pierderea locului de muncă sau nemulțumiți de plata unor drepturi salariale, zeci de angajați din Constanța au ieșit în stradă sau amenință că vor face acest lucru și că vor intra în grevă.

Seria conflictelor a fost deschisă la Sanatoriul Techirghiol, unde actualul director, Alexandru Georgescu, a avut de înfruntat furia câtorva zeci de protestatari, care i-au cerut demisia pentru modul autoritar, spun ei, în care acesta ar conduce unitatea. În replică, acesta spune că nu a sancționat decât pe cei care au încălcat legea și că este nevoit să ia măsuri dure pentru a aduce pe linia de plutire, din punct de vedere financiar, instituția.

Miza de la Rompetrol

Un nou conflict a izbucnit în industria din Constanța la Rompetrol Petromidia. Sindicaliștii de aici sunt nemulțumiți de faptul că nu se respectă prevederile contractului colectiv de muncă, în care se stipulează că sunt îndreptățiți să primească o primă de vacanță în valoare de 500 de lei. De ieri, protestatarii sunt în grevă japoneză, dar dacă revendicarea nu le va fi rezolvată au anunțat că astăzi vor picheta sediul administrativ al societății. Un astfel de conflict nu este nou în cadrul societății, inițiative similare având loc și anul trecut.

Oil Terminal, proteste anti-disponibilizări

Un conflict mai intens ca desfășurare are loc la Oil Terminal. Zeci de angajați au protestat în ultimele zile în fața Ministerului Economiei, acționarul majoritar al societății, ca urmare a faptului că actualul Consiliu de Administrație a întocmit un plan de redresare financiară a societății, plan care prevede disponibilizarea a circa 300 de salariați, din totalul de peste o mie. Conducerea instituției spune că veniturile companiei s-au prăbușit în ultimii ani (cauzele sunt complexe, dar cele mai importante se referă la faptul că unele dintre rafinăriile cu care Oil Terminal avea contract și-au închis sau redus drastic activitatea), în timp ce numărul salariaților a rămas relativ constanta. În plus, aceștia beneficiază de o serie de prime și beneficii, conform contractului colectiv de muncă, ce i-ar face invidioși pe mulți bugetari, de la prime de vacanță, Paște, Crăciun etc., până la lucrări stomatologice gratuite. Angajații au ieșit în stradă și luni trecute, pentru că nu au primit prima de Paște, în valoare de 1.000 de lei. Conducerea unității a spus că nu sunt bani, dar salariații au dat în judecată conducerea, iar instanța le-a dat dreptate.

Potrivit bilanțurilor contabile depuse de Oil Terminal, cifra de afaceri a companiei este în scădere, de la 132 milioane lei, în 2010, la 111 milioane lei în 2013. La fel este și numărul de salariați, de la 1.116 la 1.025. Condițiile financiare s-au înrăutățit în ultimii ani: profitul brut s-a prăbușit, de la 3,6 milioane lei la 1,7 milioane lei, rentabilitea ecoomică a plonjat de la 1,84% la 0,55%, iar gradul de îndatorare a crescut de la 0% în 2010 la 3,53% în 2013.

Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă