12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăANPC începe epurarea subinginerilor

ANPC începe epurarea subinginerilor

Persoanele cu studii superioare de scurtă durată au început să fie aruncate în șomaj.

Câteva zeci de persoane care lucrează în instituții de stat, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, vor fi aruncate în șomaj, fără să aibă vreo vină. Aceste instituții au început epurarea persoanelor care au doar studii superioare de scurtă durată, precum subinginerii.

Această acțiune îi afectează inclusiv pe cei care mai au doar câțiva ani până la pensie. Unul dintre acești oameni, care urmează să fie aruncat în șomaj după 27 de ani de activitate fără probleme, este subinginerul Emil Gaiță, de la Protecția Consumatorilor Alba. El i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, care conține întreaga revoltă și disperare a celor care se trezesc concediați fără să aibă vreo vină.

Aruncat în șomaj

Scrisoarea adresată lui Victor Ponta a ajuns în posesia României libere – Ediția de Transilvania-Banat. Publicăm extrase din acest document. ”Domnule Prim-Ministru, mă numesc Gaiță Emil Vasile, ocup funcția publică de execuție Comisar II Superior în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru Brașov – Comisariatul Judetean pentru Protecția Consumatorilor Alba și vreau să vă fac cunoscută situația în care mă aflu.

Activez în această instituție de 27 ani (în total am muncit neîntrerupt 37 ani), sunt născut în 23 mai 1953, deci am vârsta de 61 ani și 6 luni, iar acum am primit un preaviz de 30 zile și prin decizia 32 /01.10.2014 sunt înștiințat de conducerea Comisariatului Regional că sunt eliberat din funcția publică de execuție din motive “neinputabile funcționarului public“. Am înțeles din discuțiile ulterioare că s-a recurs la această soluție datorită faptului că sunt doar subinginer și nu am studii de lungă durată.

D-le Prim Ministru, am fost transferat în această instituție (Inspectoratul General de Stat pentru Controlul Calității Produselor, pe atunci) în anul 1987 din funcția de Șef Compartiment CTC Laborator la un Combinat Minier de grad zero, unde aveam în subordine peste 70 de muncitori și 7 cadre tehnice cu studii superioare de lungă durată, am activat în această instituție timp de 27 ani numai cu rezultate foarte bune; toate calificativele obținute la sfârșitul fiecărui an au fost “foarte bine“, am dat examene de competență după 1990 pe care le-am trecut cu rezultate care m-au clasat în primele locuri în clasamentele întocmite la sfârșitul anilor de lucru pe baza indicilor de performanță stabiliți de ANPC București, m-am clasat constant pe locurile 1, 2, 3 și 4 din totalul de 12-15 comisari (inspectori) care activează în cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba, deși sunt singurul cu studii de scurtă durată. În ultimii 7-8 ani, pe lângă activitatea de comisar (inspector) executată cu rezultate foarte bune, am desfășurat și activitatea de conducător auto pe mașina instituției (activitate neprevăzută în fișa postului) parcurgând între 50-100 și 300 km/zi (normă de șofer profesionist), fără a fi recompensat cu nimic (nu au fost puține cazurile când datorită faptului că singura mașină a instituției era defectă sau fără inspecție tehnică, datorită stării în care se afla făceam deplasările cu mașina personală, fără a mi se deconta nici măcar carburantul sau uneori doar carburantul consumat”.

Audiența din parcare

Emil Gaiță relatează faptul că a încercat să obțină repararea nedreptății căreia i-a căzut victimă pe calea unei audiențe cerute șefului instituției. ”D-le Prim Ministru, timp de 27 ani am fost bun să fac această activitate, obținând rezultate foarte bune și excelente, iar acum când ar mai fi 3 ani și jumătate până la pragul pensionării, nu mai sunt bun și sunt aruncat «ca o măsea cariată», sunt pus într-o situație disperată de cineva care se crede că are dreptul de viață și de moarte asupra subordonaților. Cine credeți că mai angajează în etapa prin care trece România o persoană la 62 ani și mai ales o persoană care aproape toată viața a desfășurat o activitate de control, de verificare a respectării prevederilor legale și care a luat măsuri pecuniare atunci când acestea au fost încălcate?

Vă informez pe această cale că am obținut cu ajutorul șefului meu direct – Comisar Șef Adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba, o audiență la Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor București, audiență care s-a desfășurat într-o parcare, printre mașini, în fața unui hotel din Brașov și care a durat cca. 5 minute. Acest lucru s-a întâmplat vineri 10 octombrie 2014 și cu această ocazie i-am predat Președintelui ANPC București – Dl. Dunca Marius dosare cu documente care arată rezultatele activității depuse de către mine, de-a lungul mai multor ani, iar la despărțire Dl. Președinte ne-a spus mie și șefului meu direct că regretă că nu a cunoscut situația mea concretă și să avem toată încrederea că va face tot ce e posibil să-mi rezolve situația, iar de atunci de câte ori l-a contactat șeful meu la telefon (conform înțelegerii) îl mai amâna cu câte o săptămână până când, iată, a trecut o luna și jumătate fără să se rezolve nimic”.

O situație de viață și de moarte

În scrisoarea adresată premierului, Emil Gaiță arată că, efectiv, nu mai are din ce trăi, după ce va fi concediat. ”Mult stimate D-le Prim ministru, mă adresez dvs. în această situație-limită de viață și de moarte (nu exagerez cu nimic și nu vreau să folosesc cuvinte patetice); în cazul nostru, nu avem salarii din care să ne putem face rezerve și să ne asigurăm nevoile vieții de zi cu zi pe o perioadă mai îndelungată – 3 ani și jumătate până la pensie în cazul meu; am un salariu de 2.500 lei brut/lună, în situația în care Revoluția din 1989 m-a prins cu un salariu de 3.700 lei net / lună.

Am văzut pe un fluturaș care mi-a fost introdus în cutia poștală, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale că ne asigurați, D-le Prim Ministru că în cazul în care ați fost ales Președintele României, ați fi vegheat, printre altele, ca cei care desfășoară o muncă de calitate în locurile în care activează să rămână în acele posturi și să plece cei care păcălesc munca; eu consider că în calitate de Prim ministru al Guvernului României, puteți mai ușor să dispuneți unei instituții direct subordonate Guvernului – în speță ANPC București, să respecte acest principiu elementar”, mai spune Emil Gaiță.

El afirmă că, în disperare de cauză, se va adresa instanțelor de judecată. Experții în legislația muncii consultați de „România liberă” afirmă că măsura concedierii motivată de faptul că Emil Gaiță nu are studii superioare de lungă durată este una nelegală, în condițiile în care astfel de studii erau suficiente în momentul angajării, este discutabilă. De asemenea, ei mai atrag atenția asupra faptului că, în condițiile introducerii sistemului Bologna în învăță­mântul superior, perioada studiilor efectuate de Emil Gaiță pentru diploma de subinginer este exact aceeași pe care trebuie să o efectueze tinerii care obțin acum diploma de inginer. România liberă – Ediția de Transilvania-Banat a formulat o cerere oficială, în temeiul Legii 544/2001, referitoare la liberul acces la informațiile de interes public, pe care a adresat-o Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Conducerea Autorității precizează că măsura luată este una nediscriminatorie și care este aplicată în toată țara. ”Desființarea funcțiilor publice de execuție de clasă II (a căror ocupare presupune studii superioare de scurtă durată) a fost aplicată la nivelul tuturor celor 8 Comisariate Regionale pentru Protecția Consumatorilor din subordinea ANPC. La desființarea acestei categorii de funcții publice a stat necesitatea eficientizării activității comisarilor cu atribuții de control, prin înființarea unor funcții publice de clasă I, a căror ocupare presupune studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă. Menționăm totodată că, pentru titularii funcțiilor publice supuse reorganizării, a fost respectată procedura prevăzută de art. 99 din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici”, menționează biroul de presă al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă