16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăBREXIT. Anglia vrea să ANGAJEZE economiști, inclusiv cetățeni străini, care să negocieze...

BREXIT. Anglia vrea să ANGAJEZE economiști, inclusiv cetățeni străini, care să negocieze viitoarele acorduri internaționale

După ce luna trecută alegătorii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, Marea Britanie se confruntă cu provocarea de a încheia noi acorduri comerciale cu restul lumii însă îi lipseşte un element crucial: o echipă puternică de negociatori, informează Reuters citată de Agerpres.

Pentru a acoperi acest deficit, Londra ar putea fi nevoită să recurgă la angajarea de experţi străini deoarece se pregăteşte pentru mai mulţi ani de negocieri cu principalii parteneri comerciali din Europa şi unele din cele mai mari economii ale lumii. De asemenea, guvernul britanic încearcă să îi reangajeze pe foştii funcţionari publici care sunt familiarizaţi cu complexitatea unor acorduri comerciale de liber schimb. 

În condiţiile în care Comisia Europeană negociază acordurile comerciale în numele statelor membre UE, Marea Britanie nu mai are proprii săi negociatori de la aderarea la blocul comunitar în anul 1973, astfel că lipsa specialiştilor în acest domeniu reprezintă o problemă prioritară pentru noul premier Theresa May. 

“Nu văd niciun motiv pentru care să nu putem angaja persoane care nu sunt cetăţeni britanici dacă sunt cei mai buni specialişti. Desigur că nu vrem să angajăm un cetăţean al unei alte ţări care să negocieze un acord comercial cu acea ţară. Însă ţinând cont de această excepţie, sper că vom putea pune la punct o echipă care să includă cei mai buni specialişti de oriunde”, a declarat marţi ministrul britanic de Externe, Philip Hammond. 

Ministerul britanic al Afacerilor, care în prezent are aproximativ 40 de specialişti în domeniul comerţului, vrea să ajungă la 300 de experţi până la finele lui 2016, a declarat săptămâna trecută ministrul Sajid Javid înainte de debutul discuţiilor preliminare pentru un acord comercial cu India. Doar câţiva din cei 55 de oficiali britanici care lucrează la Departamentul pentru comerţ al Comisiei Europene au experienţă în domeniul negocierilor, oferind o bază de recrutare limitată dar una care ar putea fi folosită de Guvernul de la Londra. 

Un diplomat de la Bruxelles care reprezintă o ţară non-europeană a declarat pentru Reuters că Guvernul său a fost contactat de oficiali britanici care căutau specialişti în negocieri. “Însă căutau ceva de ordinul a 300 de persoane. Nu avem cum să îi ajutăm. Va mai dura ceva timp până când îşi vor pune la punct echipa de experţi”, a precizat diplomatul. 

De asemenea, Marea Britanie va fi nevoită să formeze sau să găsească personal pentru un nou organism care să investigheze posibilele cazuri de dumping de bunuri pe piaţa sa internă, o disciplină separată şi complexă în domeniul comerţului internaţional, subliniază Stephen Adams, partner la firma de consultanţă Global Counsel. 

Noul premier britanic Theresa May a declarat că nu va demara procesul de ieşire a Marii Britanii din UE în cursul acestui an, proces care ar urma să se întindă pe o perioadă de doi ani. În plus, deocamdată nu este clar dacă UE va fi de acord să demareze negocierile pentru un nou acord comercial cu Marea Britanie înainte de finalizarea procedurilor pentru ieşirea din UE a ţării. La rândul lor, ţările din afara UE nu vor sta la masa negocierilor cu Marea Britanie pentru un nou acord comercial înainte ca Londra să ajungă la un acord cu UE, astfel că Marea Britanie se confruntă cu perspectiva unor negocieri care să se întindă pe mai mulţi ani.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...
Ultima oră
Pe aceeași temă