10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCare sunt noile modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor. De ce sunt...

Care sunt noile modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor. De ce sunt nemulţumiţi sindicaliştii

Sindicaliştii din sistemul de învăţământ au anunţat că sunt nemulţumiţi de conţinutul Ordonanţei privind salariile, spunând că nu sunt îmbunătăţiri faţă de ordonanţa anterioară şi nu au fost alocate sume în plus.

Restructurarea completă a sistemului de salarizare în Sănătate şi introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiţii de reformă şi criterii de performanţă pentru personalul din sistemul de sănătate şi pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificări aduse de Legea salarizării bugetarilor. 

Peste 270.000 de angajaţi ar urma să aibă lefuri mai mari, cele mai mari creşteri salariale fiind mai ales în învăţământ şi în domeniul sănătăţii. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de urgenţă, în sistemul de sănătate, debutanţii vor beneficia de o creştere suplimentară de 10% a salariilor, faţă de restul funcţiilor, pentru creşterea atractivităţii unei cariere în domeniu. Totodată, în sistemul de Sănătate şi în Învăţământ, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile îndeplinirii unor criteriilor de performanţă, care vor fi elaborate de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale. 

Potrivit Agerpres, alte modificări aduse de proiectul de Ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează eliminarea diferenţelor de salarizare pentru funcţii egale şi muncă egală în cadrul aceleiaşi unităţi, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unităţii / instituţiei, pentru toate familiile ocupaţionale, în limita alocărilor bugetare. În Administraţia publică centrală – aparatul central eliminarea diferenţelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale. 

Un număr de 365.622 bugetari, respectiv aproximativ 30% din totalul personalului plătit din fonduri publice, va beneficia de creşterea salariilor în urma adoptării modificărilor sistemului de salarizare. 

Modificările propuse în sistemul de salarizare a bugetarilor vor avea un impact financiar negativ de 459 milioane de lei în patru luni din acest an şi de circa 1,38 miliarde de lei în următorii patru ani, în condiţiile în care veniturile suplimentare sunt estimate la 306,16 milioane lei (în patru luni din 2016) şi 918,49 milioane de lei în următorii patru ani, iar cheltuielile suplimentare sunt de 765,41 milioane de lei (în patru luni din 2016) şi de 2,296 miliarde de lei în următorii patru ani. 

Potrivit iniţiatorilor, efectele pozitive imediate ale adoptării acestor modificări sunt creşterea consumului individual şi a volumului contribuţiilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Pe de altă parte, o eventuală afectare a balanţei comerciale, prin majorarea importurilor în urma creşterii consumului, este limitată prin încadrarea în plafonul prognozat de creştere salarială în sectorul public de 2,3 miliarde de lei pentru 2017. 

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei, din care 1,176 miliarde de lei vor fi alocate pentru corectarea inechităţilor, iar 1,022 miliarde de lei pentru reforma în sănătate, potrivit proiectului de ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicat marţi pe site-ul Blocului Naţional Sindical. 

De asemenea, 134 milioane de lei sunt prevăzute pentru rezerva de performanţă în Sănătate, iar 240 de milioane de lei pentru cea din Educaţie. "Soluţia constă în corectarea pe orizontală şi verticală a structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, creşterea echităţii salariale în administraţia publică centrală şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Sănătate şi Educaţie", se arată în proiect. 

Reprezentanţii au lucrat pe trei opţiuni, prima dintre acestea prevedea o majorare la bază până la clasa 40 şi de care ar fi beneficiat 421.322 de persoane (35%), iar efortul bugetar reprezenta 2,112 miliarde de lei. Cea de-a doua opţiune includea corectarea disfuncţionalităţilor şi extinderea extinderea Legii 71 în APC, ponderea beneficiarilor fiind de 243.027, respectiv 20%, cu un impact bugetar de 1,050 miliarde de lei. 

Pe cea de-a treia opţiune, cu un impact bugetar de 2,192 miliarde de lei, s-ar fi rezolvat complet situaţia din Educaţie, Sănătate şi extinderea Legii 71 în APC, fără teritoriu, existând şi o rezervă de performanţă de 2% din fondul de salarii (240 de milioane de lei în Educaţie şi 134 de milioane de lei în sănătate). Numărul beneficiarilor în cazul celei de-a treia opţiuni este de 458.721 (38%). 

Potrivit documentului, un număr de 1.219.335 de persoane sunt plătite din fonduri publice, din care 24% în Educaţie (290.369), Apărare şi Ordine publică 21%, respectiv 260.000 de persoane, Administraţia publică locală – 203.919 persoane (17%), Sănătate -162.071 persoane (13%), Asistenţă socială – 110.459 persoane (9%), altele – 30.444 persoane (3%), Cultura – 29.372 (2%), Cercetare – 2.469 de persoane (0,2%). 

În prezent, conform proiectului, demnitarii au cel mai mare câştig mediu de 9.264 lei şi un salariu de bază mediu de 8.963 lei, iar în Diplomaţie există un câştig de 8.140 lei şi un salariu de bază mediu de 6.852 lei, în timp ce asistenţa socială are 1.498 lei câştigul mediu şi 1.362 lei salariu de bază mediu. Personalul contractual local are 1.408 lei (câştig mediu) şi 1.304 lei (salariu de bază mediu). 

'În acelaşi timp, adoptarea modificărilor diminuează impactul financiar potenţial asupra bugetului general consolidat ca urmare a executării de sentinţe judecătoreşti ce se pot pronunţa în favoarea salariaţilor care ar intenta procese individuale sau colective pe tema discriminării salariale la locul de muncă. Acest impact negativ potenţial este estimat la 3,5 miliarde lei compensări şi plăţi retroactive pentru trei ani, calculate conform legii', se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. 

Proiectul de ordonanţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost publicat marţi pe site-ul Blocului Naţional Sindical.

Cele mai citite

Udinese va fi antrenată de un fost campion mondial

Fostul internaţional Fabio Cannavaro este noul antrenor al formației italiene Udinese, echipă care în acest moment se luptă pentru salvarea de la retrogradarea în...

Rușii încearcă să cucerească orașul ucrainean Ceasov Iar cu ajutorul a peste 20000 de parașutiști

Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia...

„El Clasico”, decis în prelungiri! Golul lui Jude Bellingham o duce pe Real Madrid aproape de un nou titlu

Real Madrid este foarte de a-și adjudeca al 36-lea titlu din istorie după ce s-a impus cu scorul de 3-2 în marele derby contra...
Ultima oră
Pe aceeași temă