20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât de rapid își găsesc românii de lucru

Cât de rapid își găsesc românii de lucru

Un studiu Eurostat arată că, la nivelul Uniunii Europene, într-un interval de trei luni de zile, și-au găsit de muncă 18% dintre cei care erau șomeri. Studiul a fost realizat comparând semestrul al III-lea cu al IV-lea al anului 2015.

Citește și:  România conduce în topul deceselor evitabile din Europa: Câți oameni au murit ”cu zile”

Pentru România, însă, cifrele arată de peste două ori mai rău. Astfel,  doar 7,7% dintre români au reușit să își găsească un loc de muncă pe parcursul celor trei luni de căutări. Cifra este printre cele mai scăzute înregistrată în statele Europei, un procent mai mic regăsindu-se doar în Grecia (unde și-au găsit de lucru doar 4%). Cel mai ușor își găsesc de muncă cetățenii din Danemarca (32%), Franța (23%), Cipru (19%), Austria (27%), Suedia (29%), Norvegia (30%), Săania (18%), Turcia (35%) și Islanda (44%). Trebuie spus că studiul urmărește fluxul pieței muncii pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 7 de ani.

Mult mai bine stă România dacă facem o comparație anuală între ultimul trimestru al 2014 și ultimul trimestru din 2015, atunci când 5,9% dintre români și-au găsit un loc de muncă. Este una dintre cele mai bune creșteri, doar Lituania (8,3%) sau Macedonia (4,9%) stând mai bine la acest capitol.

Ca o concluzie: din numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care nu erau angajate în cel de-al treilea trimestru, 64% (12,5 milioane de persoane) au rămas fără slujbă și în ultima parte a anului 2015. În timp ce 17,7% (3,5 milioane) și-au găsit o slujbă, iar 18,4% (3,6 milioane) au înregistrat inactivitate economică. Dintre persoanele angajate, 95,8% (169 milioane de persoane) au rămas cu o slujbă, în timp ce 1,7% (3 milioane) au pierdut-o.

În România, rata șomajului a rămas neschimbată în anul 2015 față de anul 2014, valoarea înregistrată fiind de 6,8% la nivel național. Cel mai mare procent se înregistrează în rândul tinerilor de 15-24 de ani, respectiv 21,7%, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă