19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe salarii și locuri de muncă pun la bătaie angajatorii europeni

Ce salarii și locuri de muncă pun la bătaie angajatorii europeni

 

Cei care îşi caută o slujbă într-un stat european pot să candideze pe cele circa 2.400 de posturi, înscriindu-se pe portalul EURES. Pozițiile sunt verificate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și girate de Comisia Europeană. Dar, pe aceste posturi concurează toţi cetăţenii UE.

Cele mai multe posturi vacante sunt în Spania, unde se caută 800 de muncitori necalificați în agricultură, în vreme ce în Danemarca sunt disponibile 400 de locuri de muncă la cules de mazăre, iar în Portugalia tot 400 de locuri de muncă în agricultură. Marea Britanie oferă 270 de locuri de muncă pentru îngrijitori persoane/infirmieri, asistenţi medicali şi bucătari. Iar în Germania sunt vacante 174 de locuri de muncă: asistenți medicali generaliști, operatori mașini și centrale, bucătari, ospătari, barmani, agenți de securitate, electricieni industriali etc.

Cei care doresc să lucreze în Cehia pot opta pentru unul din cele 162 de locuri de muncă disponibile (operatori, şoferi transport marfă,  lucrători în prelucrarea lemnului, vopsitori auto, ingineri testare software, programatori etc.). De asemenea, posturi vacante se găsesc şi în Polonia, Suedia, Norvegia, Belgia şi Ungaria. Pentru a obţine un astfel de serviciu nu trebuie decât să accesezi portalul naţional EURES – www.eures.anofm.ro –
unde se pot vizualiza toate ofertele de muncă disponibile, detaliate pe ţări şi ocupaţii, la secțiunea „Solicitanți de loc de muncă“.

De asemenea, poate fi contactat consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă de pe raza de domiciliu şi al cărui contact se găseşte tot pe site. Cei care nu se află în baza de date a agenţiei de ocupare vor  trebui să depună următoarele acte: copie BI/CI sau paşaport, adeverinţă de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate, CV în limba română şi într-o limbă de circulaţie europeană, cazier judiciar în original, valabil. Toate serviciile EURES sunt gratuite.

Camelia Mihalcea, directorul Direcţiei de Coordonare a Reţelei Naţionale EURES, a explicat pentru „România liberă“ că, în Portugalia un muncitor necalificat în agricultură încasează  între 505 şi 724,94 euro/brut/lună. Salariul lunar cu ore suplimentare (48 de ore săptămâna de lucru, 6 zile lucrătoare pe săptămână) variază între 842,02 şi 1.192,02 euro/brut/lună. În schimb, în Spania, în agricultură se câştigă 40 euro brut/zi plătibil la două săptămâni, însă se achită la stat 2% impozit pe venit şi 113 euro asigurare socială. Iar în Marea Britanie îngrijitorii încasează 20.150 lire brut/an, salariul fiind plătit lunar. Inginerii IT au în Suedia salarii ce variază între 2.900 și 4.700 euro brut/lună, în funcţie de studii şi experienţă.

„În Cehia, salariile nu sunt la nivelul celor din Germania. Se împart cu 2-2,5. De exemplu, un bucătar câştigă în România, în medie, 1.000 de lei/lună net. În Germania ia 1.500 de euro. Trebuie însă avut în vedere şi costul vieţii. Acesta este relativ mai scăzut pentru cei care lucrează în ţară, care au deja o casă şi nu plătesc chirie. În Germania, chiria şi întreţinerea costă mai mult decât în România, însă mâncarea este mai ieftină“, ne-a spus Mădălina Popescu, directorul general al firmei de recrutare Pluri Consultants România.   

Cele mai citite

Toni Kroos pune ghetele în cui. “Gata cu Real, gata cu fotbalul”

Legendarul Toni Kroos a făcut marele anunț. Mijlocașul Realului se retrage din fotbal, după EURO 2024, potrivit spuselor sale. Fotbalistul german Toni Kroos, în vârstă...

Dan Negru: “Schimbările şi noutăţile au distrus piaţa de televiziune de la noi”

Dan Negru, renumitul realizator TV, a dat startul noului sezon al emisiunii "Jocul cuvintelor" pe Kanal D, aducând în atenția publicului o serie de...

93.000 de companii au beneficiat de finanţare prin intermediul programului IMM Invest

Un număr de 93.000 de companii au beneficiat, până în prezent, de finanţare prin intermediul programului IMM Invest, începând cu 1 iunie 2020, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă