21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe spune ministrul Finanţelor despre profesiile liberale

Ce spune ministrul Finanţelor despre profesiile liberale

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că prevederea care împiedică reconsiderarea activităţilor independente cu venituri din profesii libere şi drepturi de autor în dependente este păstrată până va intra în vigoare noul Cod Fiscal, informează Mediafax.

“Am convenit deja cu partenerii noştri din piaţă să rămână sub această formă actul normativ, pentru că deja avem în Parlament, la Comisia de Buget (a Camerei Deputaţilor – n.r.), câteva amendamente aduse de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, în sensul clarificării criteriilor şi a modului în care se face această reclasificare sau tot ce ţine de partea de profesii liberale. Asta a fost înţelegerea cu actorii din piaţă, să nu mai fie niciun fel de probleme”, a spus vineri ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a anunţat că a modificat normele de aplicare a Codului Fiscal şi că un element de noutate adus de actul normativ vizează asigurarea unui tratament fiscal nediscriminatoriu aplicabil veniturilor obținute din activități desfăşurate în mod independent.

“În acest scop, Hotărârea de Guvern elimină excepția de la reconsiderare ca activitate dependentă, a activităților care generează venituri din profesii libere, precum şi a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare”, transmitea Guvernul într-un comunicat.

Această excepţie este prevăzută în Codul Fiscal la punctul 1 al primului titlu al HG 44/2004 privind aplicarea Codului Fiscal, fiind stabilit că activităţile desfăşurate în mod independent care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente.

Punctul respectiv era abrogat în proiectul lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, iar Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, eliminarea acestei excepţii, dar actul normativ publicat joi în Monitorul Oficial nu mai elimină acest punct.

Diferenţa a fost remarcată şi de site-ul juridic avocatnet.ro, care arată că Guvernul s-a răzgândit şi că activităţile independente desfăşurate de profesiile libere sau în baza contractelor de drepturi de autor nu vor mai fi reclasificate în activităţi dependente, deşi Guvernul stabilise recent exact contrariul.

Eliminarea excepţiei a fost criticată puternic în ultima perioadă de către organizaţiile patronale.

Teodorovici a reamintit că amnistia fiscală anunţată recent de Guvern pentru anularea unor obligații fiscale înregistrate până la 1 iunie datorate pentru drepturi de autor şi constribuţii de asigurări sociale de sănătate urmăreşte tocmai clarificarea cadrului legislativ care delimitează profesiile liberale, moment până la care ANAF nu mai face verificări.

“Proiectul legii amnistiei se află încă în Parlament, la Comisia de Buget-Finanţe, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în câteva săptămâni. Amnistia va fi valabilă până la momentul la care este o redefinire a acelor criteria foarte clare”, a punctat ministrul.

Normele Codului Fiscal au fost publicate, joi, în Monitorul Oficial fără abrogarea prevederii care împiedică reconsiderarea activităţilor independente care generează venituri din profesii libere sau drepturi de autor în dependente, cum anunţase Guvernul.

La jumătatea lunii, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va discuta un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne, în cazul cărora sunt deschise procese între ANAF şi diverşi contribuabili, deoarece costul procesele depăşeşte cuantumul banilor obţinuţi.

Proiectul va fi valabil atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, fără să se refere la plăţi de TVA sau de alte impozite.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă