19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCluj: Cinci tinere pe loc, pentru un post de stewardesă

Cluj: Cinci tinere pe loc, pentru un post de stewardesă

125 de tinere din întrega țară participă, marți, la un concurs pentru un post de stewardesă, la o companie aeriană din Arabia Saudită, relatează Mediafax. Tinerele candidează pentru unul din cele 25 de posturi scoase la concurs, pentru un salariu de 2.500 de dolari pe lună.

Tinere venite din toate colţurile ţării, multe dintre ele absolvente de studii superioare, au stat la coadă pentru a se înregistra la selecţia organizată la Cluj-Napoca pentru un loc de stewardesă la compania Flynas din Arabia Saudită.

Printre condiţiile impuse de angajator se numără cunoaşterea limbii engleze, vârsta cuprinsă între 21 şi 31 de ani, înălţimea minimă de 1,60 metri şi capacitatea de a înota pe o distanţă de 50 de metri.

"Este o oportunitate extraordinară de a călători, de a cunoaşte oameni şi culturi noi, de a-mi pune în evidenţă calităţile pe care le am, şi anume amabilitatea şi faptul că sunt o persoană sociabilă. Partea cea mai interesantă a meseriei de stewardesă este că îţi oferă posibilitatea de a călători, dar contează şi partea financiară”, a spus Alexandra Popa, din Cluj-Napoca, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai” (UBB), care a lucrat în domeniu la o firmă privată, dar a şi predat engleza ca profesoară la o şcoală din Gherla.

O altă aspirantă pentru ocuparea unui post de stewardesă, Carmen Dobai, a venit din Timişoara, împreună cu mama sa. A absolvit Facultatea de Geografie şi vorbeşte engleza şi maghiara, dar şi spaniolă şi franceză. Are 27 de ani, a lucrat ca şi make-up artist, dar şi ca translator. Nu o sperie faptul că va fi doi ani departe de familie.

"Este visul meu de a fi stewardesă, deoarece îmbină tot ceea ce am studiat până acum, tot ce este pasiunea mea, de la geografie la limbi străine. Voi vedea locuri noi şi cu ochii mei ceea ce am văzut până acum doar în hărţi”, a afirmat tânăra.

Ana Maria Ionescu este bucureşteancă, are 23 de ani, spune că îi place să călătorească şi crede că are toate atuu-rile pentru a prinde unul din locurile la Flynas. A absolvit o facultate de limbi străine şi vorbeşte, pe lângă engleză, şi limba franceză.

La rândul său, Steluţa Racolţa, organizatorul selecţiei, a declarat că viitoarelor stewardese li se asigură de către companie îmbrăcăminte, încălţăminte, totul gratuit, cazare, masă, dar şi asigurare de viaţă şi de sănătate.

"Sunt circa 125 de fete prezente, din care 25 vor fi selectate de reprezentanţii companiei, deci sunt cam cinci pe un loc. Condiţiile oferite sunt un contract de muncă pe doi ani, cu posibilitate de prelungire, un salariu lunar de 2.500 de dolari, plus orele suplimentare de zbor, training de două lună la companie. De asemenea, stewardesele care vor fi angajate vor primi al 13-lea salariu, după un an lucrat efectiv. Fetele selectate vor pleca în Arabia Saudită în cel mult o lună”, a spus Racolţa.

Potrivit acesteia, la Flynas lucrează în prezent, ca stewardese, 42 de tinere din România, selectate în urma unor acţiuni de recrutare anterioare.

"Compania este foarte mulţumită de tinerele românce. Au făcut analize statistice şi a rezultat că li s-a dublat numărul de clienţi de când au stewardese din România”, a afirmat Steluţa Racolţa.

La selecţie, pe lângă oficialii de la departamentul de Resurse Umane de la compania Flynas, participă şi Florentina Baicu, stewardesă care lucrează de un an, originară din Suceava. Are 24 de ani şi a absolvit FSEGA la UBB. Şi-a întrerupt masterul după primul an şi meseria de contabilă pentru a lucra ca însoţitor de zbor.

"Am plecat la training la Riyadh, capitala Arabiei Saudite, în octombrie 2013, iar din luna ianuarie a acestui an am început să lucrez ca însoţitor de zbor. Îmi place foarte mult şi vreau să activez în această meserie încă 4 -5 ani. Viaţa ca însoţitor de zbor, deasupra norilor, e frumoasă şi interesantă. M-am acomodat cu viaţa din Arabia Saudită şi cu cultura de acolo, care e total diferită. Ca femeie, nu poţi ieşi pe stradă decât îmbrăcată în abaya şi cu capul acoperit de o eşarfă neagră, dar m-am obişnuit”, a afirmat tânăra.

Ea spune că în Arabia Saudită nu se fac petreceri, dar stewardesele pot "evada” în Dubai, în Emiratele Unite, aflat doar la două ore de zbor, sau în Egipt sau Turcia.

"Acolo, în Dubai, este viaţa noastră. Avem zile libere, avem un concediu de o lună pe an. În Arabia Saudită mi-e dor să conduc, pentru că femeile nu au voie la volan, iar în maşini, inclusiv în taxi, stau pe bancheta din spate. Nu sunt parcuri, singurele locuri de plimbat sunt mall-urile. Nu avem voie să întrebăm un bărbat nici măcar unde este direcţia spre mall. Acestea sunt regulile la ei. Locuim într-un campus la marginea oraşului, unde avem condiţii de lux, avem sală de bowling, saună, baie de aburi”, a spus stewardesa din România, care a adăugat că zboară între 70 şi 90 de ore pe lună.

Compania aeriană low cost Flynas a fost înfiinţată în 2007 în Arabia Saudită şi a transportat până acum 11 milioane de pasageri, conducerea companiei intenţionând ca până în anul 2020 să transporte 20 de milioane de persoane.

Flynas are o flotă de 27 de avioane Airbus A320 şi asigură zboruri interne, dar şi internaţioale spre destinaţii precum Turcia, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Iordania, Maroc, Elveţia, Pakistan, Indonezia, Malaezia, Singapore.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă