16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum ajută AVATAR tinerii din mediul rural?

Cum ajută AVATAR tinerii din mediul rural?

Tinerii din mediul rural care îşi caută un loc de muncă sau care doresc să îşi deschidă propria afacere au oportunitatea de a fi participanţi ai proiectului AVATAR – Acţiuni cu Valoare Adăugată pentru Ţară prin Antreprenoriat şi Recalificare. AVATAR, iniţiat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, se derulează în cinci regiuni din ţară şi îşi propune facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a 1.000 de persoane din mediul rural.

Activităţi pentru integrarea socio-profesională

În Regiunea Sud-Est, 210 persoane vor beneficia de informare, consiliere şi pot participa la cursuri pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale, cursuri de TIC, de limbi străine, dar şi la cursuri de calificare.

„Noi, ca Patronat al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, ne focalizăm în primul rând pe dezvoltarea mediului de afaceri şi pe sustenabilitatea acestuia. Ne interesează ca aceşti oameni care intră în acest program să beneficieze într-un final de un loc de muncă”, a subliniat la seminarul de informare al proiectului vicepreşedintele CNIPMMR, Iulian Gropoşilă.

Partener al proiectului la nivel naţional este Primăria Luna din judeţul Cluj, iar pe plan local este Primăria Cumpăna, o localitate cu peste 3.800 de tineri în prezent. „Mă bucur că acest proiect se adresează mediului rural”, a spus primarul din Cumpăna, Mariana Gâju.

La rândul său, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Emilia Murineanu, a spus că în mediul rural rata şomajului în mediul rural este mult mai ridicată decât în mediul urban, iar implicarea administraţiilor locale în dezvoltarea profesională a tinerilor este esenţială. „Prin acest proiect, sperăm ca rata şomajului din mediul rural să scadă şi tot mai mulţi oameni să îşi găsească un loc de muncă. Dacă vrem să schimbăm societatea, trebuie să ne implicăm”, a precizat Murineanu.

Forţă de muncă activă

Pe de altă parte, la ora actuală, după cum a menţionat inspectorul-şef adjunct din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, Tiberiu Pleşu, la nivelul judeţului Constanţa există 20.000 de angajatori activi şi peste 200.000 de contracte înregistrate, iar găsirea unui loc de muncă înseamnă siguranţă la nivel familial, dar şi siguranţă în societate.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă