17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDe ce își schimbă românii locul de muncă și ce îi motivează...

De ce își schimbă românii locul de muncă și ce îi motivează la serviciu

Organizatorii Târgului de Cariere din Cluj au realizat un studiu prin intermediul căruia încearcă să explice care sunt motivele pentru care tinerii își schimbă locurile de muncă. Potrivit acestui studiu, aproximativ jumătate afirmă că au părăsit jobul anterior pentru că au găsit o oportunitate mai bună în altă firmă, în timp ce o treime susține că a luat decizia de a pleca din companie pentru că obțineau un salariu prea mic.

Al treilea motiv pentru care salariații își părăsesc jobul e faptul că simt că nu sunt apreciați pentru activitatea lor. Alte aspecte care îi determină pe angajați să demisioneze sunt reprezentate de problemele financiare cu care se confruntă compania, relația defectuoasă cu șeful direct ori cu colegii sau domeniul jobului, care nu corespunde pregătirii lor.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.470 de candidați care au participat la eveniment în martie și aprilie în 7 orașe din România și Republica Moldova: Brașov, Oradea, Iași, Chișinău, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Chișinău. Astfel, rezultă că orădenii sunt cei mai hotărâți să părăsească o companie atunci când găsesc noi oportunități profesionale – 56,38 la sută – față de brașoveni, care au dat acest răspuns în procent de 46,98 la sută, sibieni – 45,22 la sută, clujeni – 44 la sută și ieșeni – 42,67 la sută.

Motivul care a reprezentat baza demisiei l-a reprezentat salariul prea mic pentru 44,68 la sută din orădeni, 36,24 la sută din brașoveni, 32 la sută din ieșeni, 28 la sută din clujeni și 25,48 la sută din sibieni. În ceea ce privește nevoia de apreciere a angajaților la locul de muncă, cei mai puțin apreciați se simt candidații din Brașov: 30,87 la sută din ei afirmă că au părăsit compania la care au lucrat din acest motiv. Același lucru l-au afirmat 28,67 la sută din clujeni, 21,66 la sută din sibieni, 21,33 la sută din ieșeni și doar 9,57 la sută din orădeni.

Siguranța locului de muncă este foarte importantă pentru angajați, reiese din studiul realizat de organizatorii Târgului de Cariere. La nivel național, peste 70 la sută din respondenți afirmă că este foarte importantă. Procentele cele mai ridicate, de peste 70 la sută, s-au înregistrat în Oradea, Brașov, Sibiu, Mureș și Cluj, în timp ce procente mai mici au fost în Iași (57 la sută), dar și în rândul candidaților care au participat la Târgul de Cariere în IT din Cluj (65 la sută).

Potrivit studiului citat, angajații sunt dispuși să lucreze ore suplimentare în mai mare măsură dacă simt că acest lucru îi ajută din punct de vedere profesional decât atunci când sunt plătiți. Cei mai dispuși să lucreze ore suplimentare pentru a crește din punct de vedere profesional sunt mureșenii (61,11 la sută), sibienii (60,53 la sută), ieșenii (58,82 la sută) și brașovenii (57,02 la sută). Clujenii spun în proporție de 55,48 la sută că stau în plus la serviciu dacă acest lucru îi ajută din punct de vedere profesional, în timp ce orădenii fac această afirmație în procent de 42,11 la sută.

Pentru recompensă financiară acceptă să lucreze ore suplimentare 51,88 la sută din bihoreni, 40,79 la sută din brașoveni, 40,53 la sută din clujeni, 38,06 la sută din ieșeni, 36,11 la sută din mureșeni și 33,77 la sută din sibieni.

În rândul IT-iștilor, recompensa financiară este un motiv bun pentru a sta peste program în cazul a 11,76 la sută dintre cei intervievați, în timp ce 27,06 la sută acceptă să lucreze în plus dacă acest lucru îi ajută să crească din punct de vedere profesional. 55,29 la sută dintre specialiștii și pasionații în IT spun că așteaptă atât creștere profesională, cât și salarială dacă lucrează peste program, în timp ce 5,88 la sută dintre ei recunosc că lucrează peste program chiar și fără vreun beneficiu.

Recrutorii care au participat la Târgul de Cariere afirmă că au găsit în mare măsură persoane motivate, dornice să crească din punct de vedere profesional și bine pregătite.  

Tinerii au motivații diferite la locul de muncă

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă