20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeputații au anulat sporul salarial de 50 la sută care fusese acordat...

Deputații au anulat sporul salarial de 50 la sută care fusese acordat personalului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici

Camera Deputaţilor a stabilit, marţi, că angajații Agenției Naționale a Funcţionarilor Publici nu vor beneficia de sporul pentru risc şi suprasolicitare neurospihică de 50 la sută, care le era acordat la salariul de bază, informează Mediafax.

Decizia deputaților este menită să coreleze prevederile proiectului pentru modificarea Statutul funcţionarilor publici cu Decizia CCR.

Deputaţii au decis să elimine prevederea potrivit căreia „pentru compensarea activităţii specifice, personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neurospihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.

Judecătorii CCR au atras atenţie prin Decizia nr.667/2016 că această prevedere este neconstituţională, încalcând art. 16 alin. (1) şi 138 alin. (5) din Constituţie.

Potrivit raportului comisiilor parlamentare de specialitate, adoptarea unei astfel de măsuri ar crea discriminări faţă de alte categorii profesionale plătite din fonduri publice, pentru care s-ar justifica acordarea unui astfel de spor.

În forma actuală, legea prevede că personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici este format din demnitari, funcţionari publici şi personal contractual, iar salarizarea acestora se face potrivit reglementărilor în vigoare privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Senatorii au decis, în luna februarie, acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariul de bază pentru funcţionarii publici, deşi judecătorii CCR s-au împotrivit prevederii ca aceste beneficii să fie incluse în salariul de bază, aşa cum votaseră iniţial parlamentarii.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, reexaminată ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale, a fost adoptată cu 212 voturi "pentru", 38 "împotrivă" şi 6 abţineri.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă