23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGREVĂ de avertisment la Aeroportul Otopeni. Ce vor sindicaliștii

GREVĂ de avertisment la Aeroportul Otopeni. Ce vor sindicaliștii

O nouă grevă de avertisment este programată vineri, între orele 13 – 15, la Aeroportul Internațional Otopeni.

Acțiunea de protest este anunțțată de Sindicatul Liber de Handling Aeronautic, afiliat la Blocul Naţional Sindical, şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare Constanţa.

Sindicaliștii sunt nemulţumiţi de salarii și de programul de lucru. Ei revendică, în plus, redimensionarea personalului şi normarea activităţii în raport cu volumul şi condiţiile de muncă.

Greva se va desfăşura la SC Globeground România SRL, care este angajatorul personalului de handling, adică la locurile de muncă ale salariaţilor. Compania Globeground este cea care oferă servicii de handling aeronave la sol şi tractare aeronave. 

Sindicaliştii solicită demisia conducerii societăţii având în vedere eşecul negocierilor şi lipsa de disponibilitate pentru dialog, precum şi modul defectuos de abordare a relaţiilor de muncă din ultimii ani.

Printre revendicările Sindicatului Liber de Handling Aeronautic se numără dimensionarea corespunzătoare a personalului necesar pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime, în condiţiile în care, în ultimul an, din cauza condiţiilor de muncă şi a nivelului redus de salarizare, peste 150 persoane şi-au înaintat demisia. 

De asemenea, sindicaliştii cer revenirea la programul de tură 12/24-12/48, respectiv corelarea acestuia cu programul de funcţionare al aeroportului, normarea corespunzătoare a muncii, alocarea corectă a timpului de odihnă şi refacere, recunoaşterea muncii de noapte, regândirea politicii salariale şi alinierea acesteia cu cea practicată în domeniul aviaţiei, asigurarea sau decontarea transportului de la şi la locul de muncă. 

Potrivit sursei citate, hotărârea de a declara greva a fost luată cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, respectiv cu acordul a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor de sindicat. Pe perioada desfăşurării grevei, participanţii la grevă vor proteja bunurile unităţii, fiecare salariat aflat în greva aflându-se la locul sau de muncă, în cadrul programului de lucru.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă