8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎn Galați au fost desființate 35.000 de locuri de muncă în 4...

În Galați au fost desființate 35.000 de locuri de muncă în 4 ani

Declinul economic al Galațiului continuă în ritm accelerat, închiderea activității întreprinderilor mici și mijlocii având ca efect desființarea, în medie, a aproximativ 10.000 de locuri de muncă anual. Dacă în urmă cu două decenii Galațiul era cunoscut ca unul dintre cele mai puternice centre industriale din ţară, acum orașul de la Dunăre supraviețuiește economic prin construcțiile navale și IT.

În rest, sute de firme își închid activitatea, iar potrivit președintelui Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PÎMM) Galați, Marian Filimon, mediul economic local „gâfâie“ din ce în ce mai greu: „Mediului de afaceri din Galați nu îi merge bine.

Cu excepția Șantierului Naval Damen, care a prins comanda aceea salvatoare de 200 de milioane pentru construirea spărgătorului de gheață pentru Australia, cu excepția IT-ului, care cât de cât se mai mișcă la nivelul Galațiului, situația nu e prea bună. Dacă ați vedea la judecătorie cum stăm cu insolvențele, firme declarate recent în insolvență, veți avea niște surprize colosale. Ultimele insolvențe înseamnă mii de gălățeni rămași fără loc de muncă.

Dacă aveți curiozitatea să vă uitați pe lista datornicilor de la ANAF, veți avea iarăși surprize extraordinare. Gâfâim – asta este expresia“, ne-a declarat Marian Filimon.

În 4 ani au fost desființate 35.000 de locuri de muncă

Potrivit reprezentantului patronatului, în ultimii patru ani la Galați au fost desființate 35.000 de locuri de muncă: „În patru ani, Galațiul a pierdut zeci de mii de locuri de muncă. În urmă cu patru ani, pe Revisal aveam în jur de 160.000 de salariați. Acum mai avem 125.000 de salariați, dintre care numai 90.000 sunt în mediul privat, după care trăiește acest oraș și acest județ. E jalnic! Este dezastru“.

În condițiile în care întreprinzătorii gălățeni se confruntă cu o atât de abruptă cădere economică, politicienii care conduc administrația locală și în această perioadă chiar își propun să obțină voturile gălățenilor pentru un nou mandat de 4 ani, nu numai că nu au soluții, dar nici măcar nu sunt preocupați de găsirea acestora. În primele emisiuni electorale ale televiziunilor locale, principalii candidați au încercat să se remarce prin tot felul de promisiuni, dar nici unul nu are vreun plan care să se refere la salvarea economiei locale: „Asta este tema campaniilor electorale din acest an. Asta e marea durere a gălățenilor. Res­tul sunt minciuni, propagandă ieftină, promisiuni deșarte! (…) Nu vorbim despre mari investiții sau capacități noi de producție, nu vorbim despre angajări spectaculoase, pentru că la Galați nu vorbim nici de infrastructură, care ne este necesară ca aerul. Acestea ar trebui să fie subiectele care să îi preocupe în primul rând pe toți cei care în această perioadă candidează. Pentru că totul pleacă de la componenta economică. Dacă nu avem o dezvoltare economică sustenabilă, o dezvoltare economică cu o strategie bine pusă la punct, nu avem nimic și ne ducem la fund în continuare și nu ne mai oprim“, a mai adăugat Marian Filimon. Spre deosebire de Galați, la Brăila este sesizabilă o schimbare în bine, administrația orașului vecin reușind să atragă investiții care înseamnă crearea a mii de locuri de muncă: „Brăila s-a oprit din căderea economică de 3-4 ani și a început să urce. Nu vă mai spun de investiția pe care o face Yazaki la Brăila și care trebuia să se facă la Galați“, a mai spus președintele PÎMM Galați.

S-a triplat numărul bugetarilor

În ultimul deceniu şi jumătate, căderea economică a Galațiului a produs un puternic dezechilibru în raportul dintre numărul de angajaţi din industrie şi numărul salariaţilor din administraţie. Dacă în 1990 în judeţul Galaţi existau 234.400 de salariaţi, în anul 2000 numărul angajaţilor se redusese cu 100.000 faţă de 1990. Din cei 137.000 de angajaţi, cei mai mulţi, adică 55.455 lucrau în industrie, alţi 11.200 în construcţii, 16.500 în comerţ, 6.700 în agricultură, 18.200 în învăţământ şi sănătate, iar 25.700 în diverse alte domenii.

Cea mai severă reducere de locuri de muncă a fost în industrie, unde mai lucrează 29.000 de gălăţeni. În schimb, a crescut miraculos numărul salariaţilor din administraţie. Dacă în 2000 lucrau în administraţie numai 3.170 de gălăţeni, numărul lor s-a triplat, ajungând în 2014 la 9.067 de salariaţi.   

HĂRŢUIRE

„Cuvântul de ordine este amenda“!

Întreprinzătorii care mai țin în viață economia gălățeană se confruntă cu avalanșa de controale ale ANAF și altor inspecții de stat, care îi țin sub un puternic stres: „Noi am creat instituții ale statului care nu fac decât să își depășească de cele mai multe ori atribuțiile, să facă exces de zel, care pur și simplu ne sufocă. Să trăiți într-un stres dintr-acesta continuu, când pleacă unul, vine altul în control și nimeni nu pleacă fără amendă… Cuvântul de ordine este amenda! Pentru că cei de la ANAF au plan, ca pe vremea lui Ceaușescu, plan de adus bani la bugetul statului. Nu pleacă fără amendă. Își cere scuze față de întreprinzător că trebuie să îl amendeze“, a mai spus Filimon.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă