11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăLocuri de muncă în Europa la un click distanţă

Locuri de muncă în Europa la un click distanţă

Angajatorii din mai multe state pun la bătaie circa 1.800 de slujbe pentru cetăţenii din UE. Românii îşi pot găsi de lucru în Spania, Marea Britanie şi Germania, fiind căutaţi lucrători în agricultură, electricieni, mecanici auto sau asistente medicale.

Ospătari, asistenţi medicali, factori poştali, bucătari, mecanici auto şi electricieni. Acestea sunt câteva din posturile pentru care companiile din Germania au nevoie de forţă de muncă, inclusiv din România.

Ce salarii se pot câştiga? Conform datelor furnizate de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), în Germania leafa unui ospătar variază între 1500-2200 euro brut/lună, în vreme ce a factorilor poştali este de 2000 euro brut/luna, asigurările sociale fiind incluse. „Chiar dacă întreţinerea şi chiria sunt mai scumpe decât în România, mâncarea este mai ieftină. Însă fiecare trebuie să-şi facă propriile calculele şi să decidă”, susţine Mădălina Popescu, directorul general al firmei de recrutare Pluri Consultants România, făcând referire la condiţiile de viaţă şi de muncă din Germania. Aceasta spune că cele mai bune salarii se câştigă în Marea Britanie, însă în această ţară costul vieţii este mai ridicat. Companiile britanice au vacante alte 345 de locuri de muncă. În această ţară se caută: îngrijitori persoane, infirmieri şi asistenţi medicali. De exemplu, îngrijitorii încasează 20.150 lire brut/an, salariul fiind plătit lunar.

Însă, cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile în Spania. Este vorba despre 800 de posturi pentru muncitori necalificaţi în agricultură. Conform reprezentanţilor ANOFM, în Peninsula Iberică, în agricultură, se câştigă 40 euro brut/zi plătibil la 2 săptămâni, însă se achită la stat 2% impozit pe venit şi 113 euro asigurare socială. Iar în Danemarca sunt libere alte 430 de posturi, tot în agricultură.

Locuri de muncă neocupate sunt şi în Suedia, angajatorii de aici dorind să recruteze vopsitori auto, mecanici auto şi tinichigii. Iar, în Slovacia se caută şoferi de autocamion transport internaţional, în Ungaria mecanici agricoli şi doctoranzi în Departamentul biomedical în Norvegia.

Cum procedezi

Pentru a obţine un astfel de serviciu nu trebuie decât să accesezi portalul naţional EURES – www.eures.anofm.ro unde se pot vizualiza toate ofertele de muncă disponibile, detaliate pe ţări şi ocupaţii la sectiunea „Solicitanți de loc de muncă”. EURES (European Employment Services) – Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă este o reţea de cooperare constituită de serviciile publice de ocupare a forţei de muncă. Participă ca parteneri şi organizaţii sindicale şi patronale. Obiectivul reţelei EURES este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European (SEE) (cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda), precum şi în Elveţia.

De asemenea, cei aflaţi în căutarea unui serviciu pot fi contactaţi de consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţie de Muncă de pe raza de domiciliu şi al cărui contact se găseşte tot pe site. Cei care nu se află în baza de date a agenţiei de ocupare vor  trebui să depună urmatoarele acte: copie BI/CI sau paşaport, adeverinţă de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate, CV în limba română şi într-o limbă de circulaţie europeană, cazier judiciar în original, valabil. Toate serviciile EURES sunt gratuite.   

11.606 de români era înregistraţi pe portalul EURES pe 16 ianuarie a.c, fiind în căutarea unui  loc de muncă în Spaţiul Economic European.

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă