15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinisterul Muncii propune mărirea cu 32 de lei indemnizației pentru persoanele cu...

Ministerul Muncii propune mărirea cu 32 de lei indemnizației pentru persoanele cu handicap

Ministerul Muncii propune, într-un proiect de HG, creșterea indemnizației cu 15,98%, adică 32 lei, din 2015, relatează Mediafax.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea cuantumului prestaţiilor sociale prevăzute la articolul 58, alineatul 4 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată.

Documentul prevede actualizarea cuantumului indemnizaţiei lunare şi al bugetului personal complementar lunar şi raportează aceste beneficii la indicatorul social de referinţă (ISR), respectiv creşterea nivelului acestor prestaţii sociale cu 15,98 la sută, începând din ianuarie 2015.

Astfel, indemnizaţie lunară ar urma să crească de la 202 de lei la 234 de lei pentru persoanele cu handicap grav (respectiv 0,468 ISR), indiferent de venituri, şi de la 166 de lei la 192 de lei, pentru persoanele cu handicap accentuat (respectiv 0,384 ISR).

Buget personal complementar lunar ar urma să fie majorat, din 1 ianuarie 2015, de la 91 de lei la 105 lei, pentru persoanele cu handicap grav (0,210 ISR), de la 68 de lei la 78 de lei, pentru persoanele cu handicap accentuat (0,156 ISR) şi de la 33,5 lei la 38 de lei, pentru perosanele cu handicap mediu (0,076 ISR).

"Această actualizare reflectă indicele de creştere a preţurilor de consum pentru perioada ianuarie 2009 – decembrie 2012", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.

Fondurile necesare pentru plata acestor prestaţii sociale vor fi asigurat din bugetele proprii ale judeţelor, respectiv cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti, din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În nota de fundamentare a proiectului se mai arată că media pe cinci ani a impactului financiar asupra bugetului general consolidat este de 297.882,26 mii lei.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 8 decembrie.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă