15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoile tehnologii schimbă structura societății

Noile tehnologii schimbă structura societății

Introducerea tehnologiilor inteligente a erodat rapid forța de muncă mediu calificată, arată studiile globale.

Utilizarea și accep­tarea pe o scară tot mai largă a noilor tehnologii sunt pe cale să ne schimbe radical viața. De exemplu, cablurile electrice sunt înlocuite tot mai mult cu cabluri de tip ethernet, care pot asigura alimentarea corpurile electrice de tip LED. De asemenea, promovarea noilor tehnologii au un efect nebănuit în erodarea forței de muncă cu calificare medie, după cum arată studiile realizate la nivel global și care au fost menționate în cadrul conferinței Business Days Cluj.

Tot mai multe locuințe sau clădiri de birouri au sisteme care îmbină iluminatul inteligent cu Internetul. Intensitatea ilumi­natului poate fi controlată cu ajutorul unor aplicații insta­late pe telefonul mobil. De ase­me­nea, clipirea unor corpuri de iluminat poate reprezenta o înștiințare care arată că utili­zatorul a primit un e-mail, spune expertul în iluminat inteli­gent Bogdan Balaci, citat de ClujToday.ro. Însă introducerea noilor tehnologii înseamnă și o schimbare socială. Utilizarea acestora a însemnat o erodare continuă a forței de muncă mediu calificate, care poate fi înlocuită ieftin cu tehnologii. Studiile realizate la nivel global arată că, dacă în anul 1983 această categorie reprezenta 59 la sută din totalul forței de muncă, în anul 2012 ea mai reprezenta doar 45 la sută, spune managerul unei rețele medicale private, Regina Maria, Fady Chreih.

Printre cele mai vizibile trans­formări este cea care este pe cale să se producă în compania pentru McDonald’s. În Statele Unite ale Americii, în unele dintre unitățile acesteia, persoanele care preluau comenzile au început să fie înlocuite cu dispozitive de tip touch screen, care pot fi folosite de clienți pentru a-și comanda ce doresc din meniu. Informațiile au fost prezentate în cadrul conferinței Business Days.

Primul eveniment de business networking cu deschidere in­ter­na­țională organizat în Ro­mâ­nia, Business Days – CEE Entrepreneurship Summit 2015, aduce împreună la Cluj-Napoca mai mult de 1.000 de participanți, de la antreprenori, manageri, investitori, consultanți, repre­zen­tanți ai administrației publi­ce, oameni de afaceri din Ro­mânia și din străinătate. ”CEE Entrepreneurship Summit 2015 este destinat în principal faci­litării contactelor dintre stake­holderii români și străini – deopotrivă antreprenori, investi­tori, oficiali ai administrației și specialiști – prin promovarea oportunităților de business cu potențial de dezvoltare și cooperare transfrontalier. Pe lângă obișnuitele prezentări și conferințe, evenimentul va include 16 sesiuni de match­making dedicate delega­țiilor străine, în decursul cărora se esti­mează că vor exista peste 500 de întâlniri formale între participanți.

Până în prezent, sesiunile de networking organizate în cadrul celor aproape 40 de evenimente Business Days au generat importante oportunități de afaceri atât la fața locului, cât și post-eveniment, în întâlniri în cadru formal sau informal, oportunități care au produs rezultate concrete de business. Astfel, evenimentele Business Days au ajutat aproape un sfert dintre participanți să încheie afaceri cu o valoare cuprinsă între 25.000 și 250.000 de euro, în vreme ce aproape 10% din aceștia au încheiat tranzacții de peste 250.000 de euro”, spun organizatorii evenimentului.

CEE Entrepreneurship Summit 2015 va mai cuprinde patru sesiuni speciale de networking dedicate delegațiilor de oameni de afaceri din străinătate, sesiuni dezvoltate împreună cu companii de consultanță și care au rolul de a-i ajuta pe potențialii investitori sau parteneri străini să înțeleagă mai bine oportunitățile, riscurile și particularitățile mediului local de afaceri. Aceste sesiuni vor include și diverse analize și statistici sectoriale ori privind diferite ramuri industriale, în funcție de interesele identificate în rândul invitaților străini.   

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă