21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoul val de angajări în Transilvania

Noul val de angajări în Transilvania

Primăvara a adus un nou val de angajări în județele Cluj și Alba. Companii importante din domenii precum producția industrială sau IT au anunțat angajări masive. Un exemplu în acest sens este Endava, una dintre companiile de servicii IT cu cea mai rapidă creștere din Europa. Conducerea companiei a lansat programele de anul acesta dedicate studenților și absolvenților din domeniul tehnologiei, în cadrul evenimentului Open Day din centrul din Cluj-Napoca.

În plus, compania are în prezent peste 60 de poziții deschise la Cluj pentru dezvoltare software, pe tehnologii precum Java, .NET, Siebel, Sharepoint, dar și pentru testare software și servicii de suport IT, de la activități de service desk până la consultanță pentru infrastructuri IT complexe.

Programul dedicat absolvenților, axat pe dezvoltare și testare software (Java și .NET), va începe pe 6 mai. Termenul-limită pentru trimiterea candidaturilor este 1 aprilie 2015. „Participanții selectați vor fi angajați cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată și vor beneficia de două luni de training-uri intensive, atât în zona de tehnologii, cât și de soft skills, urmând apoi să fie implicați în proiecte interne și externe din cadrul Endava“, spun reprezentanții campaniei.

Anunțul lor vine la doar câteva zile după ce Cornelius Brody, fondatorul iQuest, o altă importantă companie clujeană din domeniul IT, a anunțat că va angaja anul acesta 80 de persoane specializate în dezvoltare de software la centrul din Cluj-Napoca. Fondatorul iQuest anunța atunci că jucătorii de pe piața IT din Cluj își doresc nu doar persoane capabile să lucreze în outsourcing, ci și capabile să integreze diferite programe software în așa fel încât să funcționeze ca un tot unitar. Însă cei mai prețuiți sunt informaticienii capabili să dezvolte software cu drept de autor. Tendința a fost confirmată și de fondatorul AROBS Transilvania Software, Voicu Oprean, care i-a încurajat pe tinerii din Cluj să dezvolte proiecte precum cel propus anul trecut de una dintre cele mai creative echipe care au participat la Techsylvania, competiția tinerilor informaticieni, și care viza folosirea unor dispozitive electronice de tip beacon, adică dispozitive care încorporează cipuri inteligente de memorie, în domeniul medical.

La rândul său, președintele Clubului Francofon de Afaceri, Bogdan Herea, care conduce și una dintre cele mai importante companii franceze din domeniul IT, PiTech Plus, declara în cadrul unei întâlniri între mediul de afaceri, mediul diplomatic și Alteța Sa Regală Principele Radu al României că universitățile clujene, cu toată bunăvoința, nu mai pot produce absolvenți în ritmul în care crește cererea de forță de muncă bine calificată care vine din partea companiilor clujene. Bogdan Herea, care este și președintele în exercițiu al International Comittee, o asociație a cluburilor de afaceri german, olandez, britanic, asiatic și francofon, a spus că această opinie este împărtășită de tot mai mulți manageri ai celor 300 de companii străine reunite în această asociație clujeană. Cele 300 de companii au creat deja 20.000 de locuri de muncă în economia clujeană și ar dori să angajeze în domenii precum IT-ul, industria electronică, outsourcingul de servicii sau producția industrială mai mulți tineri decât pot produce universitățile clujene. În acest context, au apărut și inițiative private. Bogdan Herea a fondat Școala Profesională de IT, iar oamenii de afaceri germani finanțează prima școală duală din Cluj, o școală care dezvoltă și abilitățile tehnice ale tinerilor, nu doar pe cele vocaționale. Nu doar domeniul IT oferă astfel de oportunități. Fabrica Bosch Rexroth din Blaj a organizat o caravană prin intermediul căreia promovează locurile de muncă oferite pentru 300 de tineri ingineri din domeniul producției industriale.

Tinerii, interesați de internship-uri

În acest context, tinerii din Cluj își permit luxul de a refuza unele oferte de muncă. Ei preferă să se angajeze abia după ce parcurg diferite stagii de practică și aleg companiile care le oferă cele mai promițătoare cariere. Această situație este convenabilă și pentru manageri, care au ocazia să se convingă de seriozitatea și de abilitățile tehnice ale tinerilor. Endava este un bun exemplu în acest sens. Compania cu capital britanic organizează aceste stagii de practică de peste vară cu toată seriozitatea.

Internship-ul din divizia de dezvoltare software a centrului Endava din Cluj-Napoca va începe la 1 iulie, iar cei interesați de participare pot trimite candidaturile până pe 5 mai 2015. Studenții și absolvenții selectați vor lucra pe proiecte reale, 6 ore pe zi, timp de 6 săptămâni, alături de profesioniști cu experiență din cadrul Endava, spun reprezentanții companiei.

„De asemenea, Endava desfășoară permanent programe de internship în divizia de Managed Services, acestea implicând un program de lucru de 4 ore pe zi, timp de 4 săptămâni, în cadrul căruia participanții beneficiază de training-uri tehnice și de customer care. Unul dintre aceste programe va începe la Cluj în divizia de Managed Services pe 23 martie, iar la final cei mai buni dintre participanți sunt angajați full-time. Toate programele de internship organizate de Endava sunt remunerate“, spun reprezentanții acestei firme.

„Endava caută în permanență tineri talentați și pasionați, care să se alăture echipei noastre. În acest sens, oferim programe dedicate studenților și absolvenților, prin care încercăm să îi ajutăm să își dezvolte aptitudinile profesionale și interpersonale și să le facilităm tranziția către debutul unei cariere de succes. Pentru candidații aflați la început de carieră în IT, cele mai importante calități ar fi dorința de a învăța și de a se adapta la contexte noi. Suntem deschiși pentru a discuta cu persoane care au cunoștințe de bază de programare, indiferent dacă urmează cursurile unei facultăți sau sunt înscriși în programe de reconversie profesională sau școli informale, dar și cu persoane care au o experiență profesională relevantă în domenii de business pentru care Endava dezvoltă soluții.

Astfel de profile ar fi foarte potrivite, de exemplu, pentru testare software, unde avem în prezent peste 20 de poziții deschise pentru junior testeri“, a declarat Diana Bocăneală, Head of Talent Management and Recruitment Endava pentru centrul de dezvoltare software din Cluj. Reprezentanții acestei firme au încredere în talentul tinerilor clujeni. „În departamentul de Managed Services, ne mândrim cu echipa de Service Desk, care în 2014 a fost desemnată câștigătoarea categoriei Best Managed Service Desk în cadrul galei anuale organizate de către Service Desk Institute (SDI), acesta fiind cel mai râvnit premiu din domeniul serviciilor de suport IT din Europa. Rolul de Service Desk Analyst se adresează în special tinerilor absolvenți sau studenților în ani terminali sau la master. Căutăm oameni cu cunoștințe foarte bune de limba engleză, fără background în IT și cărora le place să fie în contact cu oameni din culturi diferite și să rezolve probleme generale de folosire a calculatorului. Dincolo de aceasta, echipa de Service Desk este locul cel mai potrivit din care se poate crește spre alte roluri în echipele de suport IT; pentru foarte multe dintre pozițiile noi pe care le deschidem, ne uităm mai întâi la talentele din Service Desk“, a spus, la rândul său, Dana Pop, Head of Talent Management and Recruitment pentru divizia Managed Services a Endava.

Alte companii oferă tinerilor și posibilitatea de a beneficia de stagii plătite de practică în alte țări. Însă nu doar tinerii din România pleacă în astfel de stagii în străinătate. Alte companii aduc tineri din toată lumea la Cluj. Un exemplu este compania britanică Thompson On Line Benefits, care a creat programul Thompson Academy pentru specializarea angajaților. Tineri din centrele acestei companii din Londra, Singapore și San Francisco trec obligatoriu, timp de minimum două săptămâni, prin stagiile organizate în centrul din Cluj.   

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă