12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPensia va reprezenta 24% din ultimul salariu, în 2032

Pensia va reprezenta 24% din ultimul salariu, în 2032

Pensionarea ”generației decrețeilor” va duce la scăderea pensiei de stat de la 36% în prezent, la 24%, în 2032, a arătat șefa asociației de pensii private (APAPR), citată de Mediafax.

"APAPR a făcut un studiu în anul 2012 şi a încercat să previzioneze evoluţia pensiei publice şi modul în care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimentează pe aceasta. După calculele noastre, pensia publică reprezintă în prezent 36% din ultimul salariu şi acest procent va descreşte semnificativ în anul 2032, când prima cohortă semnificativă din «generaţia decreţeilor» (termenul se referă la cei născuţi după intrarea în vigoare a unui decret emis în 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceauşescu a interzis avorturile, n.r.) va intra în plata pensiei. Estimăm că rata de înlocuire a pensiei publice va scădea la 24% în anul 2032 şi va ajunge la 15% în anul 2042", a afirmat Raluca Țintoiu.

Citește și: Tinerii nu au habar de funcționarea sistemului pensiilor private

Ea a adăugat că Pilonul II, lansat în 2008, încearcă să suplimenteze veniturile viitorilor pensionari şi, conform calculelor asociaţei, să aducă un plus de 10% în rata de înlocuire, respectiv o treime din pensia publică pe care statul o va acorda viitorilor pensionari.

"Studiul este în curs de reactualizare. Din păcate, mă îndoiesc că rezultatele vor fi mai bune decât ce s-a obţinut în 2012", a mai spus preşedinta APAPR.

Prezentă la eveniment, preşedinta Casei Naţionale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, a spus că rata de înlocuire a venitului salarial cu pensia publică se situează la 45%.

Citește și: Plumb: Proiectul care reglementează plata pensiilor din Pilonul II e finalizat

Potrivit datelor APAPR, sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) deţine active de 4,25 miliarde de euro.

"94% din investiţiile efectuate de fondurile de pensii au efectuat plasamente în România, cu un profil de risc redus, respectiv 75%-80% în instrumente cu risc scăzut. Fondurile de pensii deţin 11% din titlurile de stat ale României. De asemenea, fondurile de pensii private deţin plasamente de 700 milioane de euro pe piaţa de capital şi asigură peste 10% din lichiditatea medie a Bursei de Valori Bucureşti, având un rol crucial în succesul ofertelor publice recente", a spus preşedinta APAPR.

Potrivit datelor asociaţiei, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se situează la 11,2% de la momentul lansării, în mai 2008.

În cazul Pilonului III, lansat în mai 2007, acest indicator a atins 8,2%.

Pe Pilonul II activează 8 fonduri, care numără 6,2 milioane de participanţi, cu active nete de 17,8 miliarde de lei, din care 3,6 miliarde de lei reprezintă câştigul net din investiţii.

Cu 10 fonduri, Pilonul III are 337.000 de participanţi şi active nete de 975 milioane de lei.

Cele mai citite

O fostă câștigătoare de la „Vocea României”, mărturie dureroasă despre experiența nașterii: „A fost foarte traumatizantă. Cadrele medicale înjurau, vorbeau foarte urât!”

Cristina Bălan, artista care în 2015 a câștigat marele trofeu la „Vocea României", a povestit experiența traumatizantă pe care a trăit-o în urmă cu...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...
Ultima oră
Pe aceeași temă