16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPeste 2.600 de salariaţi trebuie concediaţi din Primării

Peste 2.600 de salariaţi trebuie concediaţi din Primării

Peste 2.600 de salariaţi ar trebui concediaţi din primării în acest an, ca urmare a algoritmului de calcul al numărului maxim de posturi din administraţie introdus în 2010 în contextul crizei. Guvernul intenţionează, însă, să îngheţe disponibilizarea impusă de lege şi să găsească un alt mod de calcul, transmite Mediafax.

În contextul crizei economice şi necesităţii reducerii drastice a aparatului bugetar, Guvernul a introdus, în 2010,  prin ordonanţă de urgenţă, un mecanism prin care anual, în funcție de evoluția numărului populației, Ministerul Finanțelor şi Ministerul Administrației Publice trebuie să recalculeze mediile pe baza cărora prefecturile comunică numărul maxim de posturi ce pot fi ocupate la nivelul celor 3.228 de unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale.

Practic, numărul maxim de posturi dintr-o unitate administrativă locală este calculat anual în funcţie de numărul locuitorilor.

În 2010, acest algoritm a facilitat disponibilizarea a aproximativ 54.000 de persoane din administraţia locală (26,2% din total), cu o reducere a cheltuielilor de personal de 1,5 miliarde lei (29,1% din total).

Acum, Guvernul a constatat însă că aplicarea acestui algoritm, ca urmare a definitivării de către Institutul Național de Statistică, în decembrie 2014, a metodologiei de calcul a populației după domiciliu, are drept consecinţă diminuarea numărului maxim de posturi de la nivelul a 838 de unități administrativ-teritoriale cu un total de 2.608 salariați.

"O astfel de măsură ar conduce la disfuncționalități grave de funcționare și la reducerea capacității administrative a autorităților administrației publice locale atât pentru atribuțiile curente, cât și a capacității de implementare a proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile", este argumentul dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, pe baza căruia Guvernul să nu aplice legea.

Astfel, Guvernul va stabili că numărul maxim de posturi din administraţia locală va fi menţinut în acest an la nivelul anului trecut, astfel încât să existe timpul necesar identificării unei alte soluții de stabilire a numărului maxim de posturi de la nivelul celor 3.228 de unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale.

Decizia va fi luată prin derogare de la Ordonanţa de Urgenţă din 2010, care modifica Legea finanțelor publice locale.

Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă