18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPeste 21.000 de pensionari vor beneficia de amnistia propusă de Ponta

Peste 21.000 de pensionari vor beneficia de amnistia propusă de Ponta

Peste 21.000 de pensionari care figurează cu datorii vor fi scutiți de plată, conform expunerii de motive a proiectului inițiat de Ministerul Muncii, la propunerea premierului Victor Ponta.

Din 31.118 pensionari cu debite, în 9.593 de cazuri s-a stabilit că este culpa beneficiarilor, deci de noua măsură vor profita 21.525 de persoane.

Citește și: Ponta se răzgândește în privința amnistiei pentru pensionarii care au dat șpagă

"În prezent, din datele prezentate de Casa Naţională de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari din care, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor. În prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 230 pensionari. Ţinând cont de faptul că pentru pensionarii proveniţi din anumite categorii socio-profesionale (militari, agricultori şi personalul auxiliar de pe lângă instanţele judecătoreşti) există reglementări privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are în vedere reglementarea unitară, cu privire la scutirea de la plată a debitelor generate de interpretări neunitare ale legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari", se arată în expunerea de motive a proiectului Ministerului Muncii.

Proiectul de act normativ prevede că pensionarii aflaţi în evidenţa sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiţi de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale şi pensiilor.

Citește și: Ponta promite amnistie pentru persoanele obligate să restituie bani din erori administrative

"Sumele provenite din debitele deja recuperate până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu se restituie. Contribuţia de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată, nu se recuperează", se arată în proiectul de lege.

Scutirea de la plată a debitelor se va face indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatării existenţei debitelor.

Proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii va fi în dezbatere publică până în 15 septembrie.

Victor Ponta a anunțat, la sfârșitul lunii iulie, că Ministerul Muncii va elabora un proiect de lege pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior, din cauza unor erori administrative. 

Citește și: Ponta vrea amnistierea pensionarilor anchetați pentru că au dat șpagă doctorițelor de la Pitești

Inițial, premierul vorbea și despre amnistierea pensionarilor care au dat mită doctorițelor de la Pitești, arestate în prezent, care au luat bani pentru pensionări anticipate.

Patru pensionari s-au sinucis, până acum, de frica închisorii. Ei au fost audiați pentru că ar fi dat bani celor două doctorițe de la Casa Județeană de Pensii Argeș pentru pensionări pe caz de boală.

În luna iunie, două doctorițe de la Casa Județeană de Pensii Argeș, Iulia Maria Mihai, medic-şef al Serviciului de expertiză a capacităţii de muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Argeş, şi Camelia Săndulescu, medic, au fost arestate, fiind acuzate că au luat mită sumte cuprinse între 100 și 200 de lei, pentru a aproba dosare de pensionare pe caz de boală.

Ancheta de la Pitești vizează 800 de pensionari.

Cele mai citite

Prongnoza meteo pe regiuni. Cum va fi vremea în intervalul 29 aprilie – 12 mai

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pe regiuni, valabilă în intervalul 29 aprilie - 12 mai 2024. Astfel,...

CFR Cluj – Sepsi OSK 2-1! Muhar, omul providențial al ardelenilor

CFR Cluj a învins-o in extremis pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, cu scorul de 2-1, pe teren propriu, într-un meci din etapa cu numărul...

Guvernul începe să strângă cureaua. Majorările salariale și ale pensiilor, greu de îndeplinit

Guvernul a promis majorări de salarii și pensii, iar acum ministrul finanțelor, Marcel Boloș, trage un semnal de alarmă că nu mai sunt bani...
Ultima oră
Pe aceeași temă