20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiața muncii își revine. Se fac angajări

Piața muncii își revine. Se fac angajări

Peste un sfert dintre angajatorii din România anunţă planuri de creştere a numărului de angajaţi în trimestrul al doilea, în special în industria prelucrătoare, şi doar 6% au în vedere o scădere de personal, mai ales în sectorul energetic, arată analiza companiei de resurse umane. Previziunea netă de angajare este de +11%, fiind cea mai puternică din trimestrul patru din 2012 până în prezent. Previziunea netă de angajare reprezintă diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor, în trimestrul următor.

Citește și: Cum vor schimba românii piaţa muncii în UE

“Din practică am observat că firmele nu fac angajări decât dacă au certitudinea unui business. Nu este o nevoie potențială, ci una urgentă pentru că acum au comenzi mai mari. Aceasta este o tendință care se manifestă din 2011 din ce în ce mai mult”, a precizat, pentru „România liberă“, Corina Gonteanu, manager marketing și comunicare ManpowerGroup România. Previziunea netă de angajare din industria prelucrătoare este de +28%, fiind cea mai robustă din ultimele 10 trimestre. Aceasta a crescut cu 12 puncte procentuale faţă de cea exprimată în primul trimestru al acestui an. De altfel, datele Manpower se reflectă și în ultimele informații ale INS, care arată că, în industria prelucrătoare numărul comenzilor noi, pe total piaţa internă şi externă, a crescut în luna ianuarie, în termeni nominali, cu 11% comparativ cu aceeaşi lună din 2014 şi cu 7,3% faţă de decembrie. “Cele mai multe comenzi la export sunt în euro, fiindcă 70% din exporturile românești merg în piața comună. Cele în dolari au înregistrat o scădere de 15% în ultimele șapte luni. Cauza – lipsa susținerii promovării exporturilor de către Guvern. Acum, prin întărirea dolarului ar fi o oportunitate pentru exportatorii români să-și dezvolte afacerile pe relația cu SUA, Rusia, zona africană și cea arabă, unde moneda de tranzacționare este dolarul american”, ne-a spus Mihai Ionescu, secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România.

S-a dezghețat piața imobiliară

Cel mai mare salt faţă de trimestrul anterior, de 15 puncte procentuale, este înregistrat însă în sectorul transport, depozitare şi comunicaţii, unde previziunea de +17% este cea mai optimistă din trimestrul întâi din 2009 până în prezent. În sectorul construcţiilor, previziunea netă este de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternică decât cea din primele trei luni ale anului, respectiv din trimestrul al doilea din 2014. “Studiul cuprinde informații privind angajările în tot sectorul construcțiilor, inclusiv cele civile, cât și cele industriale. O pondere foarte mare a angajatorilor, respectiv 38%, au anunțat că fac angajări. De precizat că datele sunt ajustate sezonier, adică nu sunt influențate de sezonalitatea din anumite sectoare”, arată Gonteanu. “Piața imobiliară s-a dezghețat. Chiar dacă ritmul construcțiilor noi nu este cel dinaintea crizei, programul “Prima Casă” a susținut foarte mult acest sector. Piața se mișcă dacă ai un produs bun, la un preț corect. Românii au învățat să se uite la detalii, de la ușa de la intrare și până la dimensiunile camerelor. Cert este că piața imobiliară din România este mai sănătoasă decât cea din Spania fiindcă BNR nu a permis să se pună ipoteci peste ipoteci”, ne-a spus Rafaela Nebreda, managing partner al GIS Group, firmă cu capital spaniol, ce include și agenția imobiliară Imoteca.

Citește și: Weber: Dacă restricţiile pe piaţa muncii continuă din 2014, e obligatorie procedura de infringement

Însă oportunităţile pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se vor multiplica, în toate sectoarele de activitate, cu excepţia celui de energie electrică, gaze, apă, unde angajatorii raportează singura previziune negativă din acest trimestru, de -8%, valoare cu 8 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul unu şi cu 12 puncte procentuale sub trimestrul unu al anului trecut, menţionează raportul.

Se pare că cele mai multe oferte de locuri de muncă se vor găsi în regiunea Sud-Vest, previziunea netă de angajare fiind de +14%, este cea mai puternică din ultimii trei ani. 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă