15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPlumb: Pensionarii și mamele vor primi înapoi 400 de milioane de lei,...

Plumb: Pensionarii și mamele vor primi înapoi 400 de milioane de lei, în următorii 5 ani

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, la Radio France International, că debitele care au fost achitate deja de pensionari și mame se ridică la 400 de milioane de lei și vor fi restituite pe o perioadă de cinci ani.

Citește și: UPDATE. Proiectul privind amnistia pentru mame și pensionari a fost votat de Senat

"Impactul bugetar pentru debitele care au fost constituite și nu au fost plătite sumele sunt undeva în jur de 50 de milioane pentru…15 milioane pentru mămici și 65 de milioane pentru pensionari. În ceea ce privește debitele care deja au fost achitate de către pensionari și de către mămici, în total ele se ridică la 400 de milioane de lei, care vor fi eșalonați la restituire pe o perioadă cu 5 ani și vor acoperi debitele plătite începând cu 1 ianuarie 2011, iar plata acestor debite care au fost deja plătite va începe de la 1 ianuarie 2015", a afirmat Rovana Plumb, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, sumele restituite vor proveni din surse bugetare, iar funcționarii care se vor face vinovați vor fi sancționați conform legii. "Sumele restituite vor proveni din surse bugetare, pentru că atât creșterea economică cât și nivelul de colectare, inclusiv la nivelul prognozat pentru anul viitor ne vor permite acest lucru. În cazul funcționarilor care au calculat greșit, fiecare dosar va fi analizat. Diferă situațiile de la dosar la dosar, iar cei care se vor face vinovați vor fi sancționați conform legii", a mai spus ministrul Muncii.

Citește și: Nouă proiecte de lege care prevăd amnistii și beneficii sociale, pe ordinea de zi a sesiunii de toamnă

Rovana Plumb a precizat, totodată, că în proiectul de lege avansat pe zona îngrijirii copiilor s-a venit cu o altă viziune, aceea de a da posibilitatea, pe perioada cât părinții au grijă de copii, să poată să obțină și un venit suplimentar.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, constituite în sarcina pensionarilor, cu amendamentul că sumele deja recuperate vor fi restituite eșalonat.

Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani calendaristici începând de la data de 1 ianuarie 2015 prin plăți anuale egale.

De asemenea, plenul Senatului a adoptat, luni, și proiectul de lege care prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului calculate în mod greșit. Și în acest caz, senatorii au adoptat un amendament prin care sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 și până la data intrării în vigoare a legii în discuție să se restituie eșalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăți anuale egale.

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă