13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPNL o acuză pe Plumb că nu vrea să aprobe câinii ghizi...

PNL o acuză pe Plumb că nu vrea să aprobe câinii ghizi pentru nevăzători

Deputata PNL Claudia Boghicevici, fost ministru al Muncii, o acuză pe Rovana Plumb că nu aprobă finanțarea programului prin care nevăzătorii primesc câini ghizi, relatează Mediafax.

În comunicat se arată că acest program figureză pe lista celor care trebuie să primească finanțare prin bugetul Ministerului Muncii, conform unei legi inițiate de Claudia Boghicevici și adoptate în acest an în Parlament.

Citește și: Peste 50.000 de români nevăzători vor putea avea un câine ghid

”Această lege a primit sprijinul marii majorități a deputaților, a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial, dar nu își produce efectele pentru că ministrul Rovana Plumb refuză deliberat finanțarea acestui program de asistență vie cu câini ghizi pentru nevăzători. În dezbaterea pe bugetul Ministerului Muncii pe care am avut-o marți în Comisiile Reunite pentru Muncă și Protecție Socială, doamna Plumb a pretins că nu există prevederi legale pentru a putea finanța acest program, deși au trecut mai mult de șase luni de la promulgarea ei și deși publicarea normelor era obligația Ministerului Muncii”, a arătat Boghicevici.

Politiciana a mai spus, în comunicat, că ”această scuză frizează penibilul și demonstrează încă o dată că doamna Plumb nu este pregătită pentru a deține funcția de ministru al Muncii”.

Conform sursei citate, în comisii a fost propus un amendament pentru alocarea a 270.000 lei în 2015 acestui program, dar care a fost respins de majoritatea PSD-UNPR-PC.

”Le cer colegilor parlamentari, indiferent de culoare politică, să susțină acest amendament în plen și să dea astfel o șansă nevăzătorilor din România la o existență mai aproape de normalitate, atât timp cât prin această măsură nevăzătorii ar dobândi un grad de independență mai mare și ar putea să se deplaseze la locul de muncă fără ajutorul unei peroane însoțitoare. Am reușit la Arad ca o familie formată din persoane cu deficiență de vedere să beneficieze de ajutorul unui câine ghid și cred cu tărie că acest program trebuie extins la nivelul întregii țări și finanțat pe măsură”, a arătat deputata PNL.

Citește și: Nevăzătorii vor avea câini ghizi, dresați pe banii Ministerului Muncii

În luna aprilie, Boghicevici anunța modificări aduse de Camera Deputaţilor la Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât nevăzătorii să poată fi asistați de câini ghizi dresaţi prin programe finanţate de Guvern.

Modificările au fost aprobate de Senat încă din noiembrie 2013, dar în aprilie au fost aprobate de Camera Deputaţilor, întrunind 337 voturi "pentru” şi un vot "împotrivă”.

Legea fusese completată la articolul 96, în sensul includerii în programele naţionale finanţate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a programelor de dresaj a câinilor ghizi pentru asistenţa persoanelor cu handicap.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă