18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPonta susține că angajații nu mai trebuie plătiți ”ca în Africa”

Ponta susține că angajații nu mai trebuie plătiți ”ca în Africa”

Premierul Victor Ponta a susținut, marți, că majorarea salariului minim poate fi acoperită din economiile rezultate prin scăderea CAS și că muncitorii români nu mai pot fi plătiți ”ca în Africa”, relatează Mediafax.

El a răspuns astfel la remarca presei că micii întreprinzători sunt nemulţumiţi de anunţul privind creşterea salariului minim pe economie începând cu anul viitor, deoarece nu au fost consultaţi în acest sens.

"Întotdeauna trebuie să înţelegem că facem ceea ce trebuie pentru stimularea mediului de afaceri, dar nu mai putem să fim ca în Africa, cu salarii sub limita de subzistenţă. Sunt întrebaţi (întreprinzătorii – n.r.) şi parcurgem toate procedurile, însă un salariu minim de 1.000 lei, care înseamnă 200 şi ceva de euro, este în continuare un salariu extrem de mic, ori noi trebuie să mergem în paralel, pe măsură ce au crescut profiturile şi am scăzut CAS…numai din scăderea CAS ar putea să acopere acest lucru", a spus Ponta.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat că salariul de bază minim brut pe ţară va creşte cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungând la 975 de lei. 

Potrivit Codului Muncii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, este stabilit prin hotărâre de guvern, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor.

Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...
Ultima oră
Pe aceeași temă