10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPremieră naţională: Sistem online de programare pentru depunerea dosarelor de şomaj în...

Premieră naţională: Sistem online de programare pentru depunerea dosarelor de şomaj în Harghita

Un sistem online de programare pentru depunerea dosarelor de şomaj a fost realizat şi lansat, luni, în premieră naţională, de AJOFM Harghita, fiind destinat, într-o primă fază, miilor de absolvenţi de liceu, informează Mediafax.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că noul sistem online de programare desfiinţează cozile interminabile din anii trecuţi, când, pentru depunerea dosarelor, absolvenţii erau nevoiţi să se prezinte la AJOFM la prima oră, să ia număr de ordine şi apoi să aştepte cinci – şase ore până ajungeau să li se înregistreze dosarul.

Pănescu a explicat că înregistrarea se face prin internet, pe pagina instituţiei, şomerilor fiindu-le cerute datele de identificare potrivit actului de indentitate, ziua şi agenţia la care doresc să îşi depună dosarul. Ulterior, aceştia vor primi un mesaj cu ora la care trebuie să se prezinte şi "rugămintea de a fi punctuali", agenţia garantând un timp de aşteptare de maxim cinci minute.

"Este o premieră naţională. Practic, programarea se face de acasă şi se garantează că la ora la care persoana este programată de calculator nu va avea de aşteptat mai mult de cinci minute. Am creat acest sistem pentru a evita cozile, care sunt generate de obicei vara, când încep să se prezinte absolvenţii promoţiei anului respectiv, exact situaţia actuală, şi toamna – iarna, atunci când intră în şomaj peroanele care au lucrat în construcţii, agricultură, cariere, terase şi alte domenii sezoniere", a spus Tiberiu Pănescu.

Sistemul a fost realizat de angajaţii AJOFM şi, potrivit sursei citate, reduce considerabil cheltuielile instituţiei, care nu mai este nevoită să investească în aparate de ticketing.

"Prin faptul că aceste persoane (care s-au programat online – n.r.) vor intra cu prioritate la ora programată, încercăm să îi convingem şi pe ceilalţi care doresc să îşi depună dosarele de şomaj să utilizeze acest sistem", a mai spus Tiberiu Pănescu.

Potrivit lui Pănescu, cei care nu au acces la internet sau nu ştiu să acceseze noul sistem sunt primiţi în continuare la sediul agenţiei pentru înscrierea dosarelor la ghişeu.

Programarea online realizată de AJOFM Harghita a fost bine primită de către profesori şi, în special, de absolvenţi.

Directorul Colegiului Naţional "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc, Doru Dobreanu, a afirmat că este "o iniţiativă extraordinară".

"Copiii, având cunoştinţe foarte bune de informatică, se vor putea înscrie rapid, singuri, şi nu vor pierde vremea stând la cozi, iar timpul pe care îl vor câştiga astfel îl vor putea dedica pregătirii pentru examenele care îi aşteaptă de acum încolo: competenţele, bacalaureatul şi apoi admiterea la facultate. Este o iniţiativă extraordinară, elevii au fost înştiinţaţi şi au primit această veste cu o reală bucurie", a declarat Doru Dobreanu.

"Este o initiaţivă practică, mai ales pentru noi, având în vedere cât suntem de ocupaţi acum cu studiul. Vom adopta această soluţie, mai ales că tehnologia de astăzi ne permite şi este chiar un atu pentru noi", a afirmat Laura, o absolventă a colegiului.

De luni, sistemul este accesibil în limba română, în curând urmând să fie introdusă şi varianta în limba maghiară.

Statisticile AJOFM Harghita arată că anul trecut, la începutul lunii iunie, aproximativ 2.000 de absolvenţi de liceu, din cei 3.200 ai promoţiei 2013, au solicitat ajutorul de şomaj şi un număr de 1.300, care nu au intrat la facultate, au beneficiat de acesta timp de şase luni, potrivit legii.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă